Режат лентата на Компостиращата инсталация в Пловдив, кметът се връща официално на работа

Автор: Plovdiv Now 7568
Режат лентата на Компостиращата инсталация в Пловдив, кметът се връща официално на работа

Здравко Димитров се връща официално на работа след възстановяването от инфекцията с ковид и последвалата спешна ортопедична операция. Кметът ще участва утре, 3 декември, на официалната церемония и рязането на лента на Компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци.

Събитието ще започне в 11,00 часа, на адрес: УПИ П-786 в кв. 4 а – нов по плана на Северна индустриална зона – втора част, гр. Пловдив, по пътя към Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника.

Проект BG16M1OP002-2.005-0007-C01 „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци“ се осъществява с финансовата подкрепа на  Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България. В пресконференцията ще вземе участие Здравко Димитров, кмет на Община Пловдив.

Обща стойност на  проекта: 9 023 913,84 лв., от които:

  • Безвъзмездна финансова помощ: 6 070 538,46 лв., от които:
    • Европейския фонд за регионално развитие 5 159 957,69 лв.
    • Национално съфинансиране: 910 580,77 лв.
  • Съфинансиране от Община Пловдив: 2 953 375,38 лв.

Площадката за компостиране заема 31 830 кв. метра.  Изградени са контролно-пропусквателен пункт, административна сграда, трансформаторен пост, шахтов кладенец и техническа сграда към него, площадка за компостиране, транспортно комуникационни връзки – довеждащи пътища, настилки, ограда, озеленяване и поливна система.

Инсталацията е оборудвана със следните машини и съоръжения: обръщач на компостни редове, сито за рафиниране на компост, шредер, мембрана, лабораторно оборудване, контейнери, челен товарач,  минитоварач, трактор, ремарке, обръщач на компостни редове. Капацитетът на инсталацията е 15 000 тона.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията ще допринесе за намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци, които се събират при поддържането на обществени площи, паркове и градини, зелени площи към училища, детски градини, здравни заведения, административни сгради и др., както и от домакинства на територията на общината.

Обработените вече отпадъци ще се използват за производство на висококачествен компост,  който ще бъде използван за подобрител на почвата, при развиване на зелената система на територията на Община Пловдив.  Това ще удължи експлоатационния срок на регионалното депо.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина