От Асоциацията на заведенията смятат, че оптпускането на мерките ще утежни още тяхното положение. Каквто съобщихме, според новите мерки заведенията с тераси и градини ще могат да отворят отново врати при следните условия: масите трябва да имат разстяние помежду си от минимум 2,5 м., а на тях могат да сядат само до 4 човека. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето. Освен това, след посетителите трябва да се извършва щателна дезинфекция.
"Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум точка. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса", Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията пред Нова.
Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък - въз основа на капацитета. По принцип заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, в момента той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека. Ако заведението стартира, на работа ще се върнат 25 човека.
"Целият персонал излезе в неплатен отпуск. Не се възползвахме от мярката 60/40, тъй като тази мярка не я припознахме за нашия бранш. За това бяхме длъжни да пуснем целия персонал в неплатен отпуск", обясни той. Според него не е проблем в заведенията да се организира нова подредба за няколко дни, но много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос, смята Алибегов.
От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.