Ресторантите в Пловдив ще сервират на клиентите върху подложки с надпис “ПРОТЕСТ“

Автор: Plovdiv Now 1426
Ресторантите в Пловдив ще сервират на клиентите върху подложки с надпис “ПРОТЕСТ“

Пловдивските ресторантьори започват символични протестни действия, съобщи представителя на Българската ресторантьорска и хотелиерска асоциация Енчо Енев. Скоро във всички ресторанти, хартиените подложки с логата на различните заведения или брандове напитки, ще бъдат заменени с подложки на които ще пише "протест" , а клиентите ще могат да се запознаят с причините , които са подтикнали собствениците на заведения към тази крайна стъпка. 

Протестът е срещу Наредба 18 за касовите апарати и срещу ежедневните акции на служители на НАП, след които дори и за дребни нарушения ресторанти и дискотеки биват затваряни за различни периоди. Ресторантьорите настояват да бъде намален и ДДС на бранша. Те припомнят, че в съседни държави като Гърция ДДС- то е 12 %, а в Румъния - 5%. 

Браншът протестира срещу големият брой наредби и изисквания, които според тях създават корупционна среда.  Според ресторантьорите при сега действащото законодателство е почти невъзможно да работиш законно и да печелиш от това. "Печелят единствено собствениците на заведения, които крият оборот и не плащат данъци. Сивият сектор е голям, но за съжаление рестрикциите са само срещу тези, които работят легално" , коментират пловдивски ресторантьори. 

В средващите седмици в цалата страна започват срещи на представители на БХРА във всички големи градове , на които ще бъдат обсъдени действия и евентуални реални протести с масово затваряне на заведения. 

Днес стана ясно, че срокът за привеждане на дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), с изискванията на Наредба Н-18 няма да бъде удължаван.

Важни крайни срокове по Наредба Н-18

31 януари 
Всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите - независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, трябва да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.

Производител/разпространител може да разпространява софтуер, който не отговаря на изискванията, определени в наредбата, до 31 януари 2020 г.

От 1 февруари фискалните бонове, издавани от ЕСФП, следва да съдържат и данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова бележка.

29 февруари
Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на ИАСУТД, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 29 февруари 2020 г.

Лицата, използващи софтуер за управление на продажби, подават информацията относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 март 2020 г. 

Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата до 31 март 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с всички изисквания в срок до 31 март 2020 г.

30 април 
Лицата, които извършват сервизно обслужване и ремонт на фискални устройства, привеждат дейността си в съответствие с разпоредбите на наредбата. Издадените удостоверения за регистрация на тези лица са валидни до 30 април 2020 г.

31 май 
Лицата, избрали алтернативната възможност за отчитане на извършваните продажби – СУПТО със стандартизиран одиторски файл, подават информация относно използвания от тях софтуер в търговските обекти до 31 май 2020 г.

Лицата, които извършват продажби на стоки или услуги чрез електронен магазин и отговарят на условията, предвидени в наредбата, подават информацията относно използвания от тях софтуер в срок до 31 май 2020 г.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина