Рестартират делото срещу пловдивския адвокат Владимир Елдъров след измама с доверие

Автор: Ива Модова 16823
Рестартират делото срещу пловдивския адвокат Владимир Елдъров след измама с доверие

Рестарт на делото срещу пловдивския адвокат Владимир Елдъров след измама с доверие. Това е второ разглеждане на казуса в Районен съд, след като преди повече от половин година Окръжен съд прекрати делото и го върна на първа инстанция.

Елдъров е обвинен за това, че е измамил общо 29 свои клиенти със сумата от 676 458 лв. Схемата, по която са били измамени клиентите на Владимир Елдъров, бе разкрита в разследване на TrafficNews.bg през 2015 година.  Пострадалите са бедни, малограмотни роми, загубили свои близки в катастрофи.

В началото на юни Владимир Елдъров получи наказание в размер на три години затвор ефективно, а от предявените претенции като обезщетение съдът призна 232 хиляди лева, по двете обвинения. Казусът бе отнесен до компетенцията на Окръжен съд. Магистратите обаче прекратиха процеса и го върнаха на първа инстанция поради липса на достатъчни мотиви за осъдителна присъда.

Днес Елдъров се изправи пред нов съдебен състав. В залата обаче бяха едва шестима от общо 29 пострадали, както и адвокатите на още шестима от „ужилените”. Осем бяха предявените частни искове, като общия размер на обезщетенията възлизат на над 300 хиляди лева.

Ход на разпоредителното заседание не бе даден. Причината бе липсата на един от пострадалите, за когото не е постъпило становище за местонахождението му. Двама от потърпевшите вече са починали. Оказва се, че неговите наследници не са били своевременно уведомени и не присъстваха в залата.

Поради тези причини заседанието бе отложено за началото на август.

Самия Владимир Елдъров поиска ход на процеса да не бъде даден. Той се позова именно на липсата на пострадалите.

„Аз самия имам интерес този казус да приключи. Вече пет години влачим делото”, заяви той пред съдебния състав.

В началото на 2019 година Владимир Елдъров получи ефективна присъда от Апелативен съд за подбудителство за опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. Той получи едно общо най-тежко наказание в размер на 7 години и 6 месеца затвор. Делото срещу престъпната група започна на 26 октомври 2015 година. 

Първата присъда бе произнесена на 27 октомври 2017. След това 11 апелативни съдии си направиха отвод. Макар и трудно, бе сформиран състав с председател Магдалина Иванова, който гледа делото на втора инстанция. 

TrafficNews.bg бе една от първите медии, които разкри схеми за огромни печалби на гърба на близки на загинали в пътни произшествия. 

През последните десет години това се е превърнало в изключително доходен бизнес, а адвокати, за които смъртта се е превърнала в занаят, буквално преследват семействата на загинали и ранени, за да ги привлекат за свои клиенти. Схемата започва да работи веднага след произшествието. В нея са навързани  КАТ-болници-морга-гробищни паркове и посредници. Залозите са големи – обезщетението на едно семейство може да стигне и до милион- затова и всички средства са позволени. Включително и да отидеш да издевателстваш над родители, които току що са погребали сина си или  да предлагаш услугите си на жена, останала вдовица преди часове.

Прийомите да се стигне до близките са най- различни.  Роднините получават „приятелски” съвет от полицай, дознател или лекар, в други случаи им се обажда непознат, „развълнуван” от тяхната трагедия, който е готов да помогне с пари, в трети – роднини им препоръчват „най- добрия адвокат”. Намесват се и различни асоциации, които предлагат да водят „абсолютно безплатно” делата , като обаче на „първо четене” често спестяват информация срещу какъв процент  ще поемат делото за обезщетение срещу застрахователната компания. Пред по-ниско образованите хора дори се използва номера с „държавен адвокат”.  И така стресираните, потъналите в скръб хора, подписват един договор, който в последствие може да им струва много скъпо. Процентите, на които работят адвокатите започват от 20 и могат да стигнат до 70-80. 

И тъй като залозите са много високи, средствата не се подбират. А изкушени от евентуалната печалба, някои от юристите стигат твърде далеч – телефонен тормоз, закани, заплахи.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина