Решено: Обявиха грипна ваканция и за учениците от Пловдив!

Автор: Plovdiv Now 44852
Решено: Обявиха грипна ваканция и за учениците от Пловдив!

Грипна епидемия беше обявена в град Пловдив! Това съобщи преди минути д-р Моника Троянчева от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.

Във ваканция от утре, 28 януари до следващия вторник включително са учениците от целия град.

Причината е нарастването на заболелите от грип.

"Броят на болните е под средния за страната, но като превантивна мярка взехме решение да обявим грипна епидемия", казаха още от РЗИ. 

Сряда, 5 февруари е почивен ден заради междусрочната ваканция. Така учениците от Пловдив ще бъдат на училище чак на 6 февруари, четвъртък. 

Миналата седмица в грипна ваканция бяха учениците от Хисаря, Карлово, Куклен и Сопот.

Как протича грипът - чуйте от  д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив. 

За разлика от другите вирусни инфекции, грипът протича с внезапно и тежко начало. Само за няколко часа общото състояние на пациента се влошава. Характерни са болките по цялото тяло, мускулите, висока температура, отпадналост - състояне, което буквално може на момента да ни повали на леглото. За това превантивни мерки от страна на РЗИ са с цел да се предотврати голямата заболеваемост в училищата.

Положителната страна през тази година е, че част от хора над 65-годишна възраст бяха имунизирани с безплатни противогрипни ваксини, което вероятно ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта, коментира д-р Сотиров. И отправя следните превантивни мерки, за да се предпазим от заболяването:

"Една от мерките е често да проветряваме помещенията, в които се намираме, независимо, че ще нахлуе по-студен въздух. Друга важна мярка е да се избягват публичните събирания с много хора. Да се избягват хората със симптоми на грип, по възможност да се поставят предпазни маски на лицето, за да не се пренасят вирусите. Миенето на ръцете е много важна част, тъй като заразяването става не само чрез разговор, но и с пипане на замърсени предмети".

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина