Ректорът на УХТ: Чрез посредник професорът поискал 2х300 лева за две тройки

Автор: Plovdiv Now 5069
Ректорът на УХТ: Чрез посредник професорът поискал 2х300 лева за две тройки

Администрацията на Университета по хранителни технологии в Пловдив се пренесе в пловдивския съд. Днес отново се проведе заседание по делото срещу професор Симеон Василев.

Припомняме, че проф. Василев бе отстранен от длъжност през май 2017 година заради обвинения, че заедно с колегата му Николай Банков, са взели подкуп от 600 лева от студенти. Срещу сумата е писал две тройка на единия от студентите.

Обвиняеми като помагачи на професора са още двама мъже. Единият от тях, Димитър Димитров, е бивш възпитаник на висшето учебно заведение. В него са били открити 150 лева, които са били белязани.

В съдебната зала бяха призовани преподаватели, ръководители на катедри и учебен отдел, както и ректорът на университета, за да разкажат какво знаят за инкриминираното деяние.

Пред председателя на съдебния състав Петко Минев, застана ректорът на УХТ – проф. Кольо Динков, който сподели, че преди две години при него в кабинета са били председателят на студентски съвет заедно със свой колега, които са подали сигнал за корупция.

"От Боян Атанасов и Иво Финков получих информация, че са поискани суми от студенти, за да си вземат изпитите при професор Василев. Той не им ги е поискал директно, а чрез посредник. Сумата била около 300 лева. Изготвих писмо, заедно с юридическия съветник, което депозирах във Второ районно. Атанасов бе лично засегнат от тази практика. На него му е искана твърдата сума. Имах информация, че не само на този студент е искан подкуп, но не знам имената на другите. Не съм провеждал разследване, нито съм разговарял с професора, а веднага сигнализирах до МВР. След това с мен се свързаха и от Икономическа полиция. Изминаха две години и не помня много по случая. Имахме още един такъв с друг преподавател – Николай Банков", заяви проф. Динков.

В залата бяха извикани администраторът на компютърната система, както и заместник ректорът, за да отговорят на въпросите кой и как има достъп до протоколите. Оказа се, че документацията се въвежда единствено и само от преподавателя, който с парола има достъп до системата. Конкретно за случая администраторът съобщи, че протоколите се въвеждат в 7 дневен срок и след това автоматично се заключват. Тогава никой освен той няма достъп до тях. Василев бил въвел такива протоколи, но само срещу името на Боян Атанасов е нямало оценка.

Интересното в случаят обаче е, че през 2017 година това заключване не е съществувало и всеки може да прави корекции в протоколите.

Ключови за случая бяха показанията на председателя на студентския съвет, който е подал сигнала за корупция до ректора. Иво Финков по онова време е бил студент. Той е бил нагърбен със задачата да отнася всеки въпрос, свързан с колегите си до ръководството.

"Боян дойде при мен много притеснен. Разказа ми, че за да се дипломира трябва да вземе още два изпита – "Техническа механика" Първа и Втора част, при професор Василев. За да се случи това обаче трябва да плати по 300 лева, като сумата трябва да предаде на двама души. Единият е бивш студент, а другият продавачът в лавката в двора на УХТ. Аз го посъветвах да пусне сигнал до ръководството и така двамата посетихме ректора. Там разказахме всичко. Бях викан и в Икономическа полиция. След разпита Боян дойде при мен и ми поиска 600 лева, за да плати за изпитите. После се случи акцията в учебното заведение", разказа Финков пред магистратите.

В залата се явиха още преподаватели и завеждащи катедри. Техните разказа ще бъдат чути в следобедните часове.

Припомняме, че белезниците щракнаха за двамата професори от Университета по хранителни технологии в Пловдив на 15 май 2017 година след разследване на "Господари на ефира". Те са обвинени в корупция. Двамата искали от свои студенти пари, за да им пишат оценка, различна от двойка. След съвместна акция на "Господарите", Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив, преподавателите са задържани.

Сигнал за корупцията е подаден от студенти до шоуто. От там започват проверка на сигнала, като се стига до реално преминаване на изпит и даване на исканата сума с белязани банкноти. 

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина