Ректорът на ПУ предаде огърлицата на приемника си на днешния празничен 24 май

Автор: Plovdiv Now 10940
Ректорът на ПУ предаде огърлицата на приемника си на днешния празничен 24 май

„Словото е едно от малкото неща, които ни събират, а не ни разделят, затова ние трябва го пазим чисто, особено в този глобализиращ се свят, в който цифрите все по-често изместват буквите. Да ни е честит празникът на духа, на знанието, на културата! Нека имаме достатъчно сили и вдъхновение, за да изпълняваме мисията си на просветители на ума“, каза при откриването на тържественото отбелязване на 24 май в ПУ „Паисий Хилендарски“, зам.-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. По традиция тя влезе в ролята на модератор на празничната програма и даде думата за поздравително слово на двама ректори – проф. д-р Запрян Козлуджов, който приключва втория си мандат в края на месец май, и проф. д-р Румен Младенов, който ще встъпи в длъжността от 1 юни.

Припомняме, че проф. Младенов бе избран с гласовете на 84% от делегатите на Общото събрание на университета на 21 май. В същия ден след гласуване делегатите с пълно мнозинство приеха предложението на председателя на Общото събрание проф. д-р Асен Рахнев на проф. Козлуджов да бъде присъдено почетното звание „Почетен ректор“. „Изборът е уникален за страната, но напълно оправдан, защото в рамките на своите два мандата като ректор и три мандата като зам.-ректор проф. д-р Запрян Козлуджов е допринесъл както за развитието на академичните процеси, така и за разширяването и модернизирането на материалната база“, коментираха делегати.  

„За пореден, но и последен път се обръщам към вас, за да Ви поздравя по случай нашия празник. Винаги съм твърдял и продължавам да твърдя, че докато съхраняваме паметта за делото на светите братя Кирил и Методий, дотогава ще ни има като народ и нация. Съхраняването на тази памет е  гаранция за нашето бъдеще“, каза в обръщението си към присъстващите проф. д-р Запрян Козлузжов.

„Използвам днешния светъл празник, за да направя един жест, който носи символична знаковост: свалям ректорската огърлица – инсигнията, която е символ на университетското управление и власт, но не само. Тя е много е тежка, защото влече след себе си страшно много отговорности за институцията, за нейната съдба и хората, учещи и работещи в нея. С удоволствие свалям тази тежест от плещите си, за да я поставя на моя приемник проф. д-р Румен Младенов. Тежестта  е огромна, отговорността е огромна, но аз съм сигурен, че той ще носи тази тежест, тази огърлица с достойнство, че ще се справи. Сигурен съм, че ще съхрани всичко добро, което е постигнато и ще продължи напред. Убеден съм 100%, че под негово ръководство университетът ще продължи пътя си напред“, заяви проф. Козлуджов

В ректорска тога и с инсигния проф. Младенов също се обърна с приветствие към присъстващите на празника. „Развитието и просперитета на нашия университет няма да зависят само от мен, а от всички нас. Всеки един трябва да се стреми съзнателно да прояви своите добри качества, възможности и способности, за да може да вървим напред. Не се вглеждайте в недостатъците на тези до вас. Вгледайте се в това, което правят най-добре, и ги мотивирайте да го реализират. Само така ще успеем да направим заедно университета част от първата петица висши училища в България“, каза новият ректор.

Празничната програма продължи с тържествено слово по случай 24 май, подготвено и представено от  д-р Соня Александрова, главен асистент от Филологическия факултет. Поздравление на родния си полски език отправи проф. д-р Ян Страдомски от Ягелонския университет в Краков. Студенти по музика, теология, актьорство и славянска филология изнесоха музикална програма и четоха съвременна поезия от славянски автори, а малчугани от пловдивски детски градини и училища рецитираха произведения, посветени на буквите.

Двамата ректори връчиха наградите за поезия и проза на вестник „Пловдивски университет“. В рамките на тържеството бяха раздадени и грамоти на отлично представилите се студенти филолози от ПУ „Паисий Хилендарски“ в Националната олимпиада по езикова култура и на докторанти от Филологическия факултет, които са участвали в организацията на Двадесета и първата национална научна конференция „Светът е разтворена книга“.

 По дългогодишна традиция на Пловдивския университет ръководството на висшето училище и студенти поднесоха венци пред паметника на Паисий Хилендарски, който се намира пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина