Ред е на външното оценяване на VІІ клас, стресът за ученици и родители е голям

Автор: Plovdiv Now 4976
Ред е на външното оценяване на VІІ клас, стресът за ученици и родители е голям

Малките матури за четвъртокласниците минаха, а сега е ред на външното оценяване за VII клас.

Стресът за учениците е голям, а родителите вероятно са не по-малко притеснени. Затова е важно да се знаят няколко неща - форматът на изпита и как точно ще се случва оценяването.

Пред БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова обясни, че тази година изпитът ще бъде в две части, но с общ брой точки, като максималният е 100. Това важи и за изпита по математика, и за изпита по български език и литература.

Тази година в изпита по български език и литература ще са само произведенията, които са се изучавали в VII клас. Ще има 25 задачи и една задача за съставяне на текст. Тази промяна е съобразена с исканията и на родители, и на учители, изтъкна зам.-образователният министър.

Началният час също е по-различен от обикновеното. Външното оценяване ще започне точно в 9.00 ч.

Ако някой ученик не се яви на националното външно оценяване за VII клас, пак ще може да кандидатства за училището, което желае, но няма да има резултати от съответното оценяване.

Взима се оценката от балообразуващ предмет от VII клас, определен от училището, в което се кандидатства, с оценката от външното оценяване, като всичко се преобразува в точки, обясни зам.-министърът.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина