Разследването по откриването на Пловдив - ЕСК`2019 приключи, прокуратурата търси виновен

Автор: Plovdiv Now 6417
Разследването по откриването на Пловдив - ЕСК`2019 приключи, прокуратурата търси виновен

След 11 месечно разследване Окръжна прокуратура образува досъдебно производство за откриващото събитие на Европейска столица на културата 2019.

„Дознанието е за извършено престъпление срещу длъжностно лице – представител на фондация „Пловдив 2019“ във връзка с проверката на държавното обвинение за разходването на над 2,2 милиона лева. Към този момент нямаме лице, което да бъде подведено под отговорност, разследва се самото престъпление”, заяви прокурор Галина Андреева – Минчева.  По време на производството ще стане ясно, дали има виновен служител, който съзнателно или не е сключил неизгодни сделки около събитието на 12 януари тази година. Досъдебното производство е на база доклада от Агенцията за държавен и финансов контрол, която установи седем нарушения.

Две от тях са по чл. 49 от Закона за обществените поръчки за така наречените тенденциозни технически характеристики, които са написани така, че да създадат условия за кандидатстване само на конкретен изпълнител или неговите продукти. Става дума за два договора – единият за доставката на оградни пана, а другият – за мотокари, с които да се ползват при работата за откриващото събитие.  И в двата случая в документацията на поръчката е уточнено какви точно трябва да бъдат паната и мотокарите, а това се счита за нарушение, защото ограничава възможността на други участници в процедурата. 

За двете нарушения санкцията ще бъде финансова. Глобата е за директора на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, който има право да я оспори. 

Другите пет нарушения са на чл. 42 от ЗОП и са свързани с документацията, която след края на процедурата фондацията трябва да предостави в сайта на Агенцията по обществени поръчки. От пет години те не подлежат на финансова санкция. 

Припомняме, че прокуратурата се самосезира след редица публикации в медиите за стойността на откриващото събитие. Подозренията са  за извършено длъжностно престъпление против стопанството, изразяващо се в сключване на неизгодна сделка.

Окръжна прокуратура-Пловдив направи проверка за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разпореждането с пари за откриването на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019". Проверката стартира по-малко от седмица след официалното откриване.

Разследването се водеше съвместно с Икономическа полиция – Пловдив. Още тогава те дадоха срок от 30 дни за изготвяне на становището си.

От тогава разследването се удължи многократно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина