Разбиха група за купуване на изборни гласове, разследването почнало от Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7999
Разбиха група за купуване на изборни гласове, разследването почнало от Пловдив

Прокуратурата е разбила група за купуване на изборни гласове. Разследването на престъпната групировка започва от Пловдив, като първоначално делото е образувано от прокуратурата в Пловдив. По-късно то е прехвърлено по компетенции в Софийска градска прокуратура, защото един от членовете на групата е бил с имунитет към датата на разследването. Групата е действала между 6 февруари и 4 април, предаде trafficnews.bg

Към момента по случая са привлечени към наказателна отговорност 5 души. Организаторът и ръководител на престъпната група е бизнесмен, който има четири търговски дружества, чрез които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Той, заедно с един от участниците, са арестувани и към момента са с потвърдени на втора инстанция мерки за неотклонение „Задържане под стража“. Други двама участници са задържани за 72-часа. Трети пък е мярка „Подписка“, която в момента се протестира от СГП. Сред участниците в групата има лице с имунитет, кандидат за народен представител; бивш кандидат за евродепутат, както и бивш зам.-кмет и настоящ общински представител; лидер в ромска махала.

Схемата е била финансирана от чужбина от лице, което се намира извън Европейския съюз, разкри наблюдаващия прокурор. Осъществявана била по следната схема – паричните средства от тази трета страна следвало да бъдат прехвърлени в Турция, а после транспортирани в България чрез мулета.

Организаторът на групата е следвало да разпределят парите между всички участници в групата, а те от своя страна ги давали на лица, намиращи гласоподаватели, или конкретно на лица, които обещават да гласуват за определената партия.

Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и комуникацията се извършвала единствено през тези мобилни средства.

По отношение на организатора са събрани доказателства, че е провел множество конспиративни срещи в София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Членовете на групата издирвали и установява лица с добро положение предимно в ромски махали. Предлагани са различни суми – цената на глас варирала - достигала до 80 лева в някои общини, а в други населени места гласът се търгувал за по 20-30 лева.

Използвани са пълна гама от схеми за търговия с влияние.

В деня на вота гласуването протичало по метода „Индианска нишка“ – гласоподавателят пуска попълнена бюлетина, а празната предавал на застъпника на партията, който я попълвал и подавал на следващия гласоподавател.

Имало и други варианти – т.н. „корпоративна схема“ – от групата издирвали и установявали връзка със собственици на фирми, предлагали им облаги, за да уговорят своите служители да гласуват за дадена партия.

„Имаме доказателства за собственик на завод за перилни препарати в Пловдив, чийто шеф се е срещал с лидер в тази група“, посочи прокурор Панчева. По думите ѝ са му обещани пари и политическа власт, за да уговори работниците си да гласуват.

Има и трети вариант за купуване на гласа - чрез застъпници, на които се плащали по 100 лева, за да заведат поне трима гласоподаватели.

Това е само едно от четири производства, касаещи престъпления срещу политическите права на гражданите.

По това дело са извършени претърсвания и изземвания по множество адреси от домове и автомобили на хората от групата. Намерени са и иззети множество тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели, съдържащи лични данни, мобилни телефони и лаптопи. Назначени са графически и технически експертизи.

Кандидатът за депутат не е избран за народен представител, затова по това дело няма да бъде искан имунитет, обясниха от прокуратурата, но отказаха да уточнят кои са участниците, както и за коя политическа формация са търгувани гласовете.

По няколко производства са запорирани и конфискувани са над 800 хиляди лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина