Радостина Нейчева за Пловдив 2019: Градът бе пълен с културни прояви, с туристи, но не и в хотелите

Автор: Мария Луцова 11028
Радостина Нейчева за Пловдив 2019: Градът бе пълен с културни прояви, с туристи, но не и в хотелите

Европейска столица на културата – Пловдив 2019 вече е в историята. След официалния край продължаваме да питаме пловдивчани - артистите, обществениците, журналистите в града под тепетата, как те видяха отминалата година. Какво успя да постигне градът ни през 365-те дни, когато носеше короната, с какво не сполучи и оттук-накъде:

Радостина Нейчева, директор „Международни връзки и инвестиции“ на „Корпорация за технологии и иновации“ АД

- Отговори ли на очакванията ви инициативата ЕСК?

- Като цяло смятам, че бяха постигнати основните цели на инициативата, а именно: програмата на града ни беше изпълнена с новаторски и  културни изяви през цялата година. Видно беше, особено в активния летен туристически сезон, че градът гъмжи от хора – граждани на Пловдив и туристи от страната и чужбина, които искаха да станат съпричастни и да усетят атмосферата на красивия и древен град. В този смисъл оценката ми е, че инициативата ЕСК успя да привлече вниманието на своите граждани и на туристите, както и да увеличи предлагането на културни дейности, създадени в нашия град. Което е важно за укрепването и развитието на нашия творчески и артистичен потенциал в Пловдив.

За съжаление, не се оправдаха очакванията на много хотелиери за бум в увеличаването на заетостта на хотелските им бази. Обяснението според мен е, че повечето туристи бяха от типа „виртуални номади“, които използват определени електронни платформи за настаняване през интернет и не са чести гости на хотелите, а по-скоро търсят друг тип места за настаняване и споделяне на преживяването.

- С кое събитие ще свързвате отминалата година?

Разбира се, с „Капана Фест“! Едно живо и цветно събитие, което доведе млади хора от цяла България и чужбина.

- Къде се провалихме?

- Мисля, че във фалстарта с церемонията по откриването. Лично аз я намерих за скучна.... Но инициативата Европейска столица на Културата Пловдив 2019 беше страхотна и наситена откъм културни изяви и изцяло изпълни своите цели.

- Ще има ли ефект от събитието и през следващите години?

- Да, със сигурност! Много се инвестира и много беше направено в инфраструктурата и в капацитета на града с цел да се допринесе за икономическото и социално развитие. Това ще носи дивиденти на града ни и на нас, гражданите поне още 20-30 г напред в бъдещето!

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина