Пушки гърмяха на новия площад в Пловдив! Възстановка на Съединението ни върна 134 години назад

Автор: Милен Ангелов 10962
Пушки гърмяха на новия площад в Пловдив! Възстановка на Съединението ни върна 134 години назад

Седемдесет родолюбци от Комитет "Родолюбие"  пресъздадоха историческите събития довели до Съединението на България отпреди 134 години. По традиция бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Мирис на барут, гърмежи и викове огласиха обновения централен площад на Пловдив  тази вечер.  Пловдивчани и гостите на града наблюдаваха с любопитство отвеждането на Кръстевич към конака. Мъже, жени и деца се включиха в представлението, което вече е традиционно за града. 

Мъжете са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението. Пред събралото се множество те пресъздадоха събитията отпреди 133 години, когато войски, командвани от майор Данаил Николаев, установяват контрол над Пловдив и без съпротива свалят от власт генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война. Както през 1885 г., така и днес, във всенародния бунт за обединение на България се включиха не само мъжете, но и жените, и децата.

След възстановката, на площада се изви дълго хоро, в което се включиха и десетки пловдивчани. 

Празненствата в Пловдив продължават с тържествена заря-проверка пред паметника на Съединението.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина