Пулмологът д-р Симидчиев: Ако не си променим поведението, вирусът ще циркулира години наред

Автор: Plovdiv Now 4786
Пулмологът д-р Симидчиев: Ако не си променим поведението, вирусът ще циркулира години наред

За последните 24 часа заразените с коронавируса са 298 души. Място за паника няма, но важно е все пак, че ако ние спазваме физическата дистанция, ако си хигиенизираме ръцете и ако носим маски на закрито, това ще доведе до намаляване на епидемията, каза в "Денят започва с Георги Любенов" пулмологът д-р Александър Симидчиев. И подчерта, че тези мерки работят от началото на пандемията до момента.

Хоспитализираните с COVID и болните в интензивните отделения са далеч от капацитета на здравната система и все още не можем да говорим за доближаване на някакви критични стойности. Д-р Симидчиев подчерта значението на експертизата и навиците на лекарите, които се занимават с лечение на тези болни, за да не се заразяват и те самите. Не се наблюдава рязко увеличаване на заразяване с COVID-19 след 9 дни протести, заяви д-р Александър Симидчиев. Хубавото, което наблюдавам, е, че хората по протестите носят маски, отбеляза той.

Пулмологът се надява до няколко години да изградим групов имунитет, без да боледуваме. Пикът е от промяна в нашето поведение - ако хората си седяха вкъщи, епидемията нямало да се разрасне. Според Симидчиев въпросът е промяната на поведението и ако го направим - ще загасим епидемията. Тези, които осъзнаят, че живеем в нова реалност, ще бъдат по-успешни, подчерта Симидчиев.

Коронавирусът дойде, за да ни накара да се замислим какво правим. Ако не си променим поведението, вирусът ще циркулира години наред, но ако променим поведението си няма да има никакъв проблем, защото ще се адапитраме и ще можем да живеем в хармония с околната среда, увери още веднъж Симидчиев. Това, което ще бъде голям проблем, е, когато дойдат другите вируси. Тогава оплакванията ще бъдат еднакви, предупреди лекарят.

Тогава ще трябва да се правят много повече тестове и да се проследяват клъстери от оплаквания - с коронавирус или други оплаквания, каза още Симидчиев. Той посочи, че антителата не са ключови за преборване на вируса, а клетъчният имунитет е важният фактор - да ограничава интензивността на пандемията.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина