Протестът и полицайките или как бе потопен корабът на революцията

Автор: Парашкева Иванова 5776
Протестът и полицайките или как бе потопен корабът на революцията

Патосът и вярата, с която стартираха протестите срещу правителството в Пловдив са на изчерпване. Организацията  е на ниво детска градина, а отношенията между хората, които имат претенции да са начело на демонстрациите - също. Това стана видно снощи по време на „големия”  седмичен протест.  Шествието бе значително по –рехаво от първите протести, когато през Тунела минаваха по 8-10 000 демонстранти.  Снощи на площад „Съединение” се събраха не повече от 1000  души, които докато стигнат Тунела се стопиха на 500, разказва trafficnews.bg.

На кръстовището на баня Старинна ги очакваха строени в шпалир 40  жени полицаи  и тук там по някой полицейски началник. Иновативният подход  на ръководството на Областната дирекция рязко свали нивото на агресия. Палатки така и не бяха разпънати, тъй като такива нямаше. По-късно се оказа, че единственият пловдивчанин подготвен за „къмпинг” е бил отведен за справка в полицията. 

След кратки аплодисменти  за дамите в униформа, протестът се раздели, като част от демонстрантите потеглиха към кръстовището на „Шести септември” и „Руски”, което остана затворено за час.  Останалите заявиха, че „са се изморили” и седнаха на асфалта пред банята да починат.  Неколцина се бяха подготвили и със сгъваеми столове за къмпинг.

Разделянето на протеста обаче предизвика разнобой сред организаторите. Асен Костов бе обвинен, че е нарушил предварителните уговорки и вместо да останат всички на Чифте баня, той е позволил на протестиращите да тръгнат към „Руски”. „Пълен провал!” заяви Стойчо Андреев, който е заместник на Костов в сдружението „Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург”. Костов го контрира, че не са се разбрали, защото Андреев не му вдигал телефона.

Протестиращ се възмути, че Костов е призовал демонстрантите да аплодират полицаите. „Тук са само жени. Никой не взема този протест на сериозно. Ако се притесняваха от нас, тук щеше да има мъже с шлемове, палки и жилетки”  коментира той.

  

Други пък го обвиниха, че си говори повече с полицията, отколкото с протестиращите.

Докато траеха пререканията , още протестиращи се изтеглиха от кръстовището, а от „Руски” се върнаха не повече от двайсетина души.  В 22 часа, когато изтече разрешителното за блокиране на булевардите,  зъболекарят д-р Антон Валдев  приватизира мегафона и се опита да нахъса останалите стотина протестиращи, които бяха позагубили революционния си плам.

Той призова онези, които искат протестът да премине в гражданско неподчинение, да се съберат плътно, „за да може, когато полицаите дойдат, да има поне един счупен нос от "нашите".

„Протестът свършва. Който остане, минава в гражданско неподчинение, за него няма нужда от разрешение. Ако има желаещи да не се подчиняват на статуквото, остават. Който остане - най-добре е да се съберем в по-компактна група в средата. Това означава гръб в гръб и да се хванем силно за ръце. В най-външния кръг да останат мъжете, вътре - жените. За да може, като започнат да ни дърпат полицаите, да има поне един счупен нос от нашите и утре вместо 200 човека, тук да има 3000 човека. Заповядайте - след 10 часа вече можете да дойдете да ни биете, призовава полицаите Валдев. Също така предложи на следващия ден да отидат на кръстовището , да оставят колите си там и да предизвикат задръстване. Зъболекарят заяви, че демокрация по мирен път не може да бъде извоювана и даде за пример гърците, които се бият по площадите.

Предложенията му бяха посрещнати без особен ентусиазъм , с изключение на няколко момичета , които  пиеха някакви напитки от непрозрачни чаши и скандираха обиди . 

В крайна сметка „Фронтът за освобождение” потегли към 4- то районно и кръстовището бе освободено без много пазарлъци. Част от най- шумните протестъри, възмутени от безславната абдикация, си тръгнаха, а останалите пристигнаха със знамена и тромби пред сградата на полицията на „Петко Д. Петков”. Там вече ги чакаха  освободения протестър, заедно с новата си палатка и 30 жени – полицаи.

 

 Водачите се снимаха с него, той даде интервюта  и последните двайсетина души потънаха в нощта с викове „Оставка”.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина