Простреляният портиер на нощен клуб в Пловдив: Сергей е човекът, който едва не ме уби

Автор: Plovdiv Now 8892
Простреляният портиер на нощен клуб в Пловдив: Сергей е човекът, който едва не ме уби

Сергей Харутюнян, който бе арестуван за стрелба по пловдивчанина Атанас Карастойков през 2018 година в Кършияка, ще получи своята присъда до края на деня. Срещу него са повдигнати две обвинения – опит за убийство и държане на пистолет и боеприпаси без разрешение. Срещу Харутюнян има и трето обвинение – увреждане на чужда вещ - автомобил. Става дума за джипа, който бе пробит от куршумите, съобщи TrafficNews.

В днешното заседание бе сложен край на съдебното следствие и започнаха пледоариите.

По време на разпоредителното заседание по случая Сергей Харутюнян отказа да признае фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Арменецът не се призна за виновен и делото премина по общия ред. 

За онивинителна присъда настоя и днес защитата на Сергей Харутюнян, в лицето на адвокат Стефан Левашки и адвокат Митриков.

Не на такова мнение обаче бе представителят на обвинението – прокурор Тодор Павлов. Той настоя за максимални наказания за всяко едно от повдигнатите три обвинения спрямо Харутюнян. Във финалната си реч представителят на държавното обвинение подчерта, че са налице безспорни доказателства за авторството на деянието, както и подкрепящи такива за механизма на извършване на престъпленията. Освен това Павлов посочи, че е безспорен фактът, че има точен и ясен мотив, а именно отмъщение след побой. 

„Всичко има предистория, още през април, когато е станало сбиване пред дискотека в центъра на Пловдив. Тогава портиерът Атанас Карастойков е причинил телесна повреда на Артур, приятел и зет на Сергей. Последвал е отказ от охранителната фирма да предаде на арменската общност портиера, както и да заплати 30-40 хиляди лева обезщетение. От тук идва и идеята за отмъщение. Сергей Харутюнян се е подготвял 3 месеца преди стрелбата. Изготвил си е алиби, средство и начин за извършване на престъплението. На 29 юли 2018 година подсъдимият е взел колата на жена си – опел корса, и е тръгнал за Пловдив. Това се доказва от камерите на магистрала Тракия, където край Бургас е уловена колата с превишена скорост. В същото време клетките на телекомуникационните компании са уловили телефона на Сергей Харутюнян в 5:40 часа пред нощния клуб, а след това около 7:00 часа пред дома на Карастойков. Същата карта е засечена от клетките в карето между булевардите „Дунав” и „България” минути след стрелбата. В 8:40 часа опелът отново е бил сниман от пътна камера край Чирпан с превишена скорост. По делото са приложени още доказателства, свързани със стрелбата – по веждите на подсъдимия са открити капсолни частици, съвпадащи с тези по гилзите и проектилите от местопрестъплението. Освен това по ръката на Сергей Харутюнян е констатирана рана, която може да се получи от затворения блок на пистолета. Защитата опита да ни пробута версията, че Сергей Харутюнян е опитен стрелец. Един документ обаче не прави дадено лице опитен стрелец. Именно тази неопитност е спасила Карастойков, тъй като раните му са в непосредствена близост до важни кръвоносни съдове”, бе част от тезата на прокурора. Той поиска максимално наказание за всяко едно от обвиненията спрямо Харутюнян.

„Налице са многобройни отегчаващи вината обстоятелства. Няма как да не се спомене, че подсъдимият е осъждан три пъти, като в два от случаите е за причиняване на телесни повреди по хулигански подбуди. Третото наказание пък му е за едро хулиганство”, каза Павлов.

За максимално наказание, предвидено от закона, настоя и адвокат Георги Кутрянски, който представлява пострадалия Карастойков.

„Категорично е доказан умисълът и това е сбиването през месец април. Налице е категоричност и за това, че действията на Сергей Харутюнян сочат за умишленост. Целта е била да се засегнат важни органи на клиента ми. Само искам да подчертая, че Карастойков е разпознал стрелеца си и е заявил, че е Сергей. По телефона му, както и по веждите му са открити барутни частици. Открити са частици и по лостовете за мигачи и фарове на корсата. Безспорно е установено, че Сергей Харутюнян е имал още двама съучастници – единият е чакал Карастойков пред клуба, а другият е бил с подсъдимия пред дома на портиера. Алибито на Сергей Харутюнян сериозно куца и това го доказват показанията на свидетелите, съпоставени със записите от камерите в Слънчев бряг”, каза адвокат Кутрянски. Относно наказанието, той изцяло се солидаризира с искането на прокуратурата.

Пред съда застана и пострадалият портиер Атанас Карастойков. Той бе категоричен, че автор на стрелбата е бил Сергей Харутюнян.

„Не минава ден, без да се сетя за случая. Гледам си дупките в краката и изпитвам болка. Нямам капка съмнение, че това е човекът, който стреля по мен”, заяви в пледоарията си Карастойков.

За невинност пледира и адвокат Митриков, който изцяло оспори фактическата обстановка и представените от държавното обвинение доказателства. По думите на защитата делото е опорочено още в досъдебното производство и още в разпоредителното заседание е обърнал внимание на това. Той дори си позволи да оспори и качеството на обвинението.

„Бяхме готови да поискаме отвод на прокурора, но, виждайки качеството на обвинението, преценихме, че ще е в наша полза. Не съм съгласен с нито едно доказателство, както и с казаното от държавното обвинение. Клиентът ми е бил в Слънчев бряг и това не се спори, но не той е карал колата – опел корса. Самата кола дори не е влизала в Пловдив, тъй като никъде не е засечена в града. Автомобилът е каран от приятел на Сергей – Зокраб. Той е трябвало да отиде до бензиностанция на аутобана, за да вземе телефон от шофьор на ТИР. Колко е продължила срещата, не знаем, но след това се е върнал отново в курорта. Въпросното сбиване – досега нито един от нас не е казал, че Атанас Карастойков е причинил телесни увреждания на зетя на Сергей Харутюнян -  Артур. Това го казва само прокурорът. От тук може да се направи извода, че липсва мотив. Липсват и доказателства за авторството. Защо след въпросния бой едни лица със завидни финанси ще искат 30 хиляди лева, а няма да си потърсят правата по съответния ред. Защо 3 месеца след боя ще отмъщава, като ще бъде основен заподозрян? Все въпроси без отговор. Налице са две групи свидетели, които са дали коренно различни показания. От доказателствата до момента става ясно, че заради работата си Карастойков има много врагове. Освен това свидетелите на стрелбата описват съвсем друго лице, нямащо нищо общо с физиологията на клиента ми. В показанията си са казали, че въпросният мъж е среден на ръст, с брада и тъмна кожа. Нищо общо със Сергей. От балистичната експертиза обаче не може да се заключи на 100%, че барутните частици от гилзите съвпадат с тези по Сергей Харутюнян. Освен това не се доказа дали не са пренесени самите частици от други хора и от други места. Раната по ръката на Сергей Харутюнян – не е доказано категорично от медицинската и балистична експертиза, че е причинена от блока на пистолета”, бяха само част от заключителните думи на Митриков.

Адвокат Левашки изцяло се присъедини към тезата на колегата си.

„Освен Карастойков, няма друг пряк свидетел, който да сочи Сергей Харутюнян за автор на престъплението. Не е доказано авторството, а обвинението почива на косвени доказателства. Не мога да приема, че за една счупена челюст ще убиеш човек. В обвинението се сочи, че има умисъл. Сергей Харутюнян се бил подготвял – алиби, средства и прочие. Ако е така, то защо не е изхвърлил телефона си, защо не се е отървал от ръкавиците си и защо преди стрелбата не се упражнявал?”, попита адвокат Стефан Левашки.

В късния следобед Сергей Харутюнян ще получи своята присъда.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина