Пролетта е сезонът на свежите зеленчуци у нас. Традиционната салата, която присъства в менюто на всяко българско семейство, обикновено е от домати, краставици, пресен лук, маруля и бяло саламурено сирене. Понякога обаче всички имаме нужда от разнообразие. Ето 4 рецепти за лесни и необичайни пролетни салати, предложени от recepti.rozali.com.
Салата със спанак, ягоди и козе сирене
Тази рецепта за пролетна салата със спанак, ягоди и козе сирене е подходяща, ако сте приготвили по-лека вечеря. Количеството е достатъчно за 4-ма души.
Необходими продукти: 4 ч.ч.спанак (за тази рецепта дори по-подходящ е бейби спанакът), 400 гр ягоди, 3-4 стръка зелен лук, 1/ 2 ч.ч. Орехи, нарязани на едро, 1/ 3 ч.ч. натрошено козе сирене, 3 с.л. балсамов оцет, няколко капки зехтин, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В купа смесете балсамовия оцет и зехтина и разбъркайте добре.
Добавете спанака, зеления лук и орехите и разбъркайте добре така, че дресингът да овкуси добре зеленчуците. При нужда добавете още балсамов оцет и зехтин.
Поръсете със сол и черен пипер, след което добавете нарязаните ягоди и натрошеното сирене.
Преди сервиране добавете печените орехи
Пролетна салата с айсберг и авокадо
Със салата айсберг можете да правите не само "Цезар". Вижте една интересна рецепта с все по-популярното авокадо, малко репички за цвят и балсамов оцет.
Тази салата ви препоръчвам да не приготвяте в купа, а направо в чиниите на гостите, като поставяте равно количество от продуктите
Накъсайте салатата айсберг и поръсете с нарязаните на тънки резени репички
Поръсете със зеления лук
Към всяка порция добавете нарязано на тънко авокадо
В сосиера пригответе дресинга от балсамов оцет и дижонска горчица. Добре е дресингът да се добави точно преди консумация.
Пролетна салата с рукола и пилешко филе
Необходими продукти: 1 ч.ч. рукола, 200 гр печено пилешко филе (подходящи варианти са пушеното и вареното филе), 2 моркова, 1-2 печени червени чушки, шепа суров белен слънчоглед, зехтин, черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смесете рукулата, нарязаните на тънки резени моркови и слънчогледовите семки. Добавете нарязаните червени чушки
Добавете пилешкото месо, нарязано на кубчета. Препоръчвам ви пилешкото да приготвите същия ден, защото, ако е изпечено от предния ден, ще е сухо.
Овкусете и сервирайте. По желание можете да добавите пикантни или чеснови крутони към тази салата
Пролетна салата с ревен и рукола
Необходими продукти: 400 гр рукола, 250 гр.ревен+около 1/4 ч.ч. мед, 200 гр. козе сирене, сол, черен пипер и зехтин на вкус, 100 гр. орехи, балсамов оцет за овкусяване
Начин на приготвяне:
В предварително загрята на 220 градуса фурна по средата запечете ревена, който се намазали с мед. Оставете ревена за не повече от 5-7 минути и оставете да се охлади.
Докато фурната е гореща, можете в нея да запечете и орехите за около 5-7 минути
В купа смесете солта, балсамовия оцет, зехтина и черния пипер.
Към тях добавете руколата и ревена и разбъркайте добре