Пролетни салати - ето 4 необичайни рецепти

Автор: Plovdiv Now 11495
Пролетни салати - ето 4 необичайни рецепти

Пролетта е сезонът на свежите зеленчуци у нас. Традиционната салата, която присъства в менюто на всяко българско семейство, обикновено е от домати, краставици, пресен лук, маруля и бяло саламурено сирене. Понякога обаче всички имаме нужда от разнообразие. Ето 4 рецепти за лесни и необичайни пролетни салати, предложени от recepti.rozali.com.

Салата със спанак, ягоди и козе сирене

Тази рецепта за пролетна салата със спанак, ягоди и козе сирене е подходяща, ако сте приготвили по-лека вечеря. Количеството е достатъчно за 4-ма души.

4 рецепти за свежи пролетни салати

Необходими продукти: 4 ч.ч.спанак (за тази рецепта дори по-подходящ е бейби спанакът), 400 гр ягоди, 3-4 стръка зелен лук, 1/ 2 ч.ч. Орехи, нарязани на едро, 1/ 3 ч.ч. натрошено козе сирене, 3 с.л. балсамов оцет, няколко капки зехтин, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете балсамовия оцет и зехтина и разбъркайте добре.
  2. Добавете спанака, зеления лук и орехите и разбъркайте добре така, че дресингът да овкуси добре зеленчуците. При нужда добавете още балсамов оцет и зехтин.
  3. Поръсете със сол и черен пипер, след което добавете нарязаните ягоди и натрошеното сирене.
  4. Преди сервиране добавете печените орехи

Пролетна салата с айсберг и авокадо

Със салата айсберг можете да правите не само "Цезар". Вижте една интересна рецепта с все по-популярното авокадо, малко репички за цвят и балсамов оцет.

4 рецепти за свежи пролетни салати

Необходими продукти: 1 салата айсберг, 1 връзка репички, 2 стръка зелен лук, 1 авокадо, 10 с.л. дижонска горчица, 7-8 с.л. балсамов оцет

Начин на приготвяне:

  1. Тази салата ви препоръчвам да не приготвяте в купа, а направо в чиниите на гостите, като поставяте равно количество от продуктите
  2. Накъсайте салатата айсберг и поръсете с нарязаните на тънки резени репички
  3. Поръсете със зеления лук
  4. Към всяка порция добавете нарязано на тънко авокадо
  5. В сосиера пригответе дресинга от балсамов оцет и дижонска горчица. Добре е дресингът да се добави точно преди консумация.

Пролетна салата с рукола и пилешко филе

4 рецепти за свежи пролетни салати

Необходими продукти: 1 ч.ч. рукола, 200 гр печено пилешко филе (подходящи варианти са пушеното и вареното филе), 2 моркова, 1-2 печени червени чушки, шепа суров белен слънчоглед, зехтин, черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Смесете рукулата, нарязаните на тънки резени моркови и слънчогледовите семки. Добавете нарязаните червени чушки
  2. Добавете пилешкото месо, нарязано на кубчета. Препоръчвам ви пилешкото да приготвите същия ден, защото, ако е изпечено от предния ден, ще е сухо.
  3. Овкусете и сервирайте. По желание можете да добавите пикантни или чеснови крутони към тази салата

Пролетна салата с ревен и рукола

ревен

Необходими продукти: 400 гр рукола, 250 гр.ревен+около 1/4 ч.ч. мед, 200 гр. козе сирене, сол, черен пипер и зехтин на вкус, 100 гр. орехи, балсамов оцет за овкусяване

Начин на  приготвяне:

  1. В предварително загрята на 220 градуса фурна по средата запечете ревена, който се намазали с мед. Оставете ревена за не повече от 5-7 минути и оставете да се охлади.
  2. Докато фурната е гореща, можете в нея да запечете и орехите за около 5-7 минути
  3. В купа смесете солта, балсамовия оцет, зехтина и черния пипер.
  4. Към тях добавете руколата и ревена и разбъркайте добре
  5. Сервирайте със запечените орехи и козето сирене.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина