Пролетта е тук и носи със себе си свежест, цветове и вдъхновение за леки и ароматни ястия. Насладете се с три вкусни рецепти, които улавят духа на сезона – от закуска, през обяд, до вечеря.
Закуска: Лимонови рикота палачинки с ягоди
Съставки:
1 ч.ч. брашно 1 ч.л. бакпулвер 1/2 ч.л. сода бикарбонат Щипка сол 2 с.л. захар 1 ч.ч. рикота 2 яйца 1/2 ч.ч. мляко Сокът и кората на 1 лимон 1/2 ч.ч. нарязани пресни ягоди Масло за пържене Мед или кленов сироп за сервиране
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, бакпулвера, содата, солта и захарта. В отделна купа разбийте рикотата, яйцата, млякото, лимоновия сок и кората. Смесете сухите и течните съставки, след което внимателно добавете ягодите.
Загрейте тиган с малко масло и изпечете палачинките на среден огън – около 2-3 минути на страна. Поднесете с мед или кленов сироп.
Обяд: Пролетна салата с киноа и свежи зеленчуци
Съставки:
1 ч.ч. варена киноа 1 краставица, нарязана на кубчета 1 авокадо, нарязано на кубчета 1/2 ч.ч. чери домати, разполовени 1/4 глава червен лук, нарязан на тънки ленти 2 с.л. зехтин Сокът от 1/2 лимон 1 с.л. мед Сол и черен пипер на вкус 2 с.л. нарязан пресен магданоз или мента
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете киноата, краставицата, авокадото, доматите и червения лук. В отделен съд разбъркайте зехтина, лимоновия сок, меда, солта и черния пипер. Полейте салатата с дресинга и разбъркайте добре.
Поръсете с пресния магданоз или мента и сервирайте.
Вечеря: Пролетни спагети с аспержи и грах
Съставки:
250 г спагети 1 ч.ч. свеж грах (или замразен) 1 връзка аспержи, нарязани на парчета 2 скилидки чесън, накълцани 2 с.л. зехтин 1/2 ч.ч. пармезан, настърган Сокът от 1/2 лимон Сол и черен пипер на вкус Пресен босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
Сварете спагетите според инструкциите на опаковката. В голям тиган загрейте зехтина и задушете чесъна за 1 минута. Добавете аспержите и граха, подправете със сол и черен пипер и гответе 5-6 минути, докато зеленчуците омекнат.
Смесете сварените спагети със зеленчуците, добавете лимоновия сок и пармезана. Гарнирайте с пресен босилек и сервирайте.
Тези рецепти ще внесат свежест и лекота във вашето уикенд меню. Насладете се на пролетните вкусове и споделете вкусни моменти с близките си!