Пролетна вкусотия - пълнена питка с лапад

Автор: Plovdiv Now 8873
Пролетна вкусотия - пълнена питка с лапад

Пролетта дойде и скоро всичко ще се раззелени, въпреки че в момента зимата не иска да си отиде. Скоро градските пазари ще изобилстват от пресен лапад, с който можем да си приготвим редица вкусни ястия. 

Едно от тях е лападникът или пълнена питка с лапад. 

Пролетния вкус на това ястие идва и от пресните лук и чесън. За закуска, а и за вечеря, в компанията на чаша вино, тази вкусна пълнена питка с лапад ще допадне и на семейството, и на приятелите ни.

Необходимите продукти за тестото са: 500 грама брашно, 270 мл прясно мляко, половин кубче прясна мая, 2 чаени лъжици захар, 1 чаена лъжица сол, 3 супени лъжици олио.

Небоходимите продукти за плънката са: 800 грама лапад, 1 връзка пресен лук, 3 стръка пресен чесън, 1 чаена лъжица джоджен, 1 чаена лъжица червен пипер, 1/3 чаена чаша олио, 150 грама сирене.

За намазване: 1 жълтък и 1 супена лъжица прясно мляко.

Първата стъпка от рецептата е подготовката за тестото. Затопляте прясното мляко, добавяте в него захарта, солта, маята и 3-4 супени лъжици от брашното, след което разбърквате добре и оставяте на страна, за да се активира маята, което става за около 10-15 минути, когато сместа е удвоила обема си. След като маята се е активирала, добавете тази смес към брашното, добавете и олиото и омесете гладко тесто. Намазнете найлонова торба с олио и сложете тестото в торбата, за да втаса. Оставете тестото на топло място, докато удвои или утрои обема си.

Междувременно подгответе плънката за лападника. Измивате лапада, чесъна и лука. Изрязвате дебелата жилка в средата на листата лапад и ги нарязвате на ситно. Нарязвате на ситно чесъна и лука. В тенджета или дълбок тиган, сгорещете олиото и изсипете в него нарязаните лапад, лук и чесън, както и ½ чаена лъжица и ¼ сол чаена чаша вода и при непрекъснато разбъркване задушете, докато се сготви. Добавете джоджена и червения пипер и разбъркайте много добре. Оставете на страна, докато сместа изстине.

След като тестото втаса го разделете на две части - едната трябва да е два пъти по-голяма от другата. Разточете голямата топка на кръгъл блат, който поставете във форма за печене, която предварително е намазана с олио. Този блат трябва не само да покрие дъното на формата, а и изцяло да покрие стените. Разпределете плънката от лапад, а върху нея натрошете и предвиденото количество сирене. Разточете и втората топка от тестото и я поставете върху сиренето. Силно притиснете двата слоя тесто, така че да се образува ръбче по стените на лападника, за да не се разлепи по време на печене. Намажете лападника с разбитите жълтък с мляко. Поставете лучника в студена фурна, след което я включете на 180 градуса за около 30-40 минути, или докато питката с плънка от лапад придобие апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина