Предлагаме ви рецепта за пролетна крем супа от коприва - лека, ароматна, здравословна.
Продукти:
коприва - около 600 - 700 г
моркови - 1 брой
лук - 1 глава кромид
чесън - 2 скилидки, почистен
сол
черен пипер
джоджен - 1/2 ч.л.
мазнина - 100 мл олио
сирене - 150 г
сметана - 1 кофичка заквасена, малка
Приготвяне:
Попарете измитата коприва и я изплакнете. Сложете я заедно с нарязания морков, лук и чесън да врат с около 1, 2 л вода за около 10-15 минути.
Щом хубаво омекне, добавете подправките на вкус, снемете от котлона и пасирайте добре.
Добавете натрошеното сирене, което по желание може да замените с извара и отново пасирайте до получаване на гладка крем супа.
Отделно разбийте сметаната с миксер, така че да стане на сос. Поднесете купичка от пролетната крем супа от коприва, полята със сметана и по желание крутони.