Баницата с лапад и ориз е лесна пролетна рецепта, подходяща и за Великденските пости, които текат в момента.
Тя е много лека, става за хапване за закуска, но може и за обяд и вечеря. Препоръчваме я и на вегетарианците и веганите.
Необходимите продукти са: 400 грама кори, 500 грама лапад, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 1 връзка джоджен, половин връзка магданоз, 1 чаена чаша олио, 2/3 чаена чаша ориз.
Първата стъпка от рецептата за баница с лапад и ориз е подготовката на продуктите. Преди всичко останало измийте ориза, залейте го с вода и го оставете да се накисва. Измийте и почистете лапада, същото направете с лука, чесъна и подправките и ги нарежете на ситно. Ако нямате пресни лук и чесън може да ги замените с глава стар лук и 3 скилидки стар чесън, а пресния джоджен може да замените с две супени лъжици сух.
В дълбок тиган или тенджера загрейте половината от олиото и изсипете с него ситно нарязаните лапад, лук и чесън, добавете 1 чаена лъжица сол и разбъркайте добре докато омекнат, задушат се и намалят обема си.След това отцедете ориза и го добавете към лапада и разбъркайте добре, докато оризът поеме течността на сместа и стане стъклен. Добавете половин чаена чаша вода и нарязаните на ситно магданоз и джоджен. След като оризът поеме водата, свалете плънката от котлона и я оставете да поизстине.
Намажете тава с олио. Отворете пакета кори. Намажете кора с олио (най-лесно с помощта на четка) и в тесния край на кората сложете от изстиналата плънка, след което навийте на руло и го поставете в тавата. Повторете процедурата, докато корите и плънката свършат. Накрая намажете баницата с останалото олио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, докато придобие леко златист цвят. Още докато е гореща напръскайте готовата баница с вода и покрийте с кърпа, докато изстине, за да можете да я нарежете по-лесно.