Пролетта дойде и скоро пазарите ще изобилстват от пресни ягоди. Предлагаме ви рецепта за лек сладкиш с ягоди и овесени ядки. Той е бъз и лесен за приготвяне, съдържа плодове, малко количество захар, а блатът е основно от овесени ядки, което го прави лек и много по-близо до здравословното и балансирано хранене, а същевременно е впечатляващ като вид и вкус.
За заливката: половин чаена чаша пудра захар, 1 ванилия и 2 супени лъжици лимонов сок.
Първата стъпка е подготовката на сместа за основата. Разтопявате маслото на водна баня, като го сложите в купа, която поставите в тенджера с вода на котлона. Докато маслото се разтопява смесвате сухите съставки - брашното, захарта, овесените ядки, солта, ванилиите и джинджифила на прах в купа, като ги разбъркате добре. Добавяте разтопеното масло и разбърквате добре, може да си помогнете и с ръце. В мала правоъгълна тава поставяте хартия за печене и разпределяте половината от тази смес, като притискате с ръце, за да покрие добре тавата.
Ягодите нарязвате на парченца и добавяте към тях лимоновия сок. Разпределяте половината от тях върху блата, поръсвате с нишестето и добавяте останалата половина от ягодите. Върху нея пък добавяте и останалата част от сместа с овесените ядки. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути. След като сладкишът с ягоди е изпечен го изваждате от фурната и с остър нож го нарязвате на парчета.
Заливката на сладкиша е по желание. За да я приготвите в малък съд слагате лимоновия сок, пресятата пудра захар и ванилията. След като сместа заври и се получи гъст сироп с помощта на лъжица го разпределяте върху сладкиша.