Прокурата се самосезира и разпореди незабавна проверка на дома за хора с деменция в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7511
Прокурата се самосезира и разпореди незабавна проверка на дома за хора с деменция в Пловдив

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка на Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция "Св. Георги". Както съобщихме, видео показва брутално отношение към възрастните и болните хора в дома, като кадрите бяха излъчени в репортаж на Нова телевизия.

От прокуратурата съобщават, че проверката е във връзка с евентуално извършени престъпления– за това, че е изложено на опасност лице, лишено от възможност да се самозапазва, поради безпомощност, престарялост или болест и че не му е оказана помощ, като и за упражняване на принуда.

Районна прокуратура – Пловдив разпореди незабавната проверка да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ в Пловдив.

Пресконференция за скандалния казус ще има и в сградата на община Пловдив, където в момента се провеждат извънредни оперативки. Изявление ще дадат  заместник-кметът по социални дейности Анести Тимчев и директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив Надя Танева.

На записите се чува как болногледачки oбиждат,  унижават и удрят възрастна жена.  Центърът се води за един от най-елитните в Пловдив- по програма на социалното министерство и на общината. Влиза се с връзки. За едно място се борят 60 човека. Унижаваната жена е на 84 години, с демениця, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала,че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях Правило и впечатление и, че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина