Проф. Николай Витанов: Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято

Автор: Plovdiv Now 6726
Проф. Николай Витанов: Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято

„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ. 

Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват.

„Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът.

Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.

За да няма нова вълна, по думите му, е необходимо да се достигне 70% ваксинирани българи.

„Първо сме далеч. Второ - това не е гаранция, че нещо няма да се надигне. 30% са около 2 млн. и те са достатъчно, за да се разрази вълна на есен. Трябва да внимаваме”, уточни математикът.

Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксаме изоставането си.

„С тези темпове края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите”, добави още проф. Витанов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина