Проф. Костадин Ангелов за ремдесевира в болниците, ел. направленията и антигенните тестове

Автор: Plovdiv Now 4202
Проф. Костадин Ангелов за ремдесевира в болниците, ел. направленията и антигенните тестове

У нас има достатъчно количество от лекарството „Ремдесевир“, но има проблем с логистиката и разпределянето на медикамента от РЗИ пунктовете до съответните лечебни заведения, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в ефира на Нова телевизия и добави, че тези неща ще бъдат изчистени.

„Това е въпрос на организация и логистика. Как в  големите болници в София, Пловдив, Бургас и прочие успяха да си набавят от лекарството“, каза той.

Той призова хората да не си назначават сами медикаменти, особено лекарството „Ремдесевир“, което не трябва да се прилага при всички случаи и дори може да бъде опасно. Същото се отнася и за антибиотиците и лекуването с тях.

Относно сигналите за липса на лекарство за тромбофилия, здравният министър също заяви, че има достатъчно количество в аптечните складове и то не е изтеглено от болниците, тъй като дистрибуцията е съвсем различна в двете направления.

„ Отново става въпрос по-скоро за проблем с логистиката . Медикаментът не е изтеглен в болниците, той е съвсем различен механизъм на доставка. Хората се презапасяват. Водят се от страха, а не от разума.  Ако започне тази психоза да води действията на хората и тя се прехвърли в лечебните заведения това ще стане опасно. Нека да бъдат разумни – да ограничат контактите си, да спазваме мерките“, заяви проф. Димитров.

Относно тестването у нас, министърът заяви, че в момента се обсъжда с експерти и до два дни се очаква становище – дали бързите антигенни тестове могат да бъдат алтернатива на PSR. Ако експертите кажат „да“, то с такива тестове ще се снабдят всички ДКЦ-та, спешни центрове, лични лекари и пр.

„Най-важното е хората да ограничат контактите си, това ще ограничи и заразата“, заяви още той.

Министърът информира, че е софтуерният вариант за направление, което ще издават личните лекари вече е готово. Предстои да се изчисти въпросът между мед. организации. Като в момента се обсъжда вариантът такова направление да се издава при преценка на лекаря, а не при определен брой симптоми.

„Този натиск трябва да бъде преодолян с помощта на всички, не може да има лечебни заведения, които да не искат да разкриват легла, след като ползват обществен ресурс от здравната каса. Те трябва да покажат обществения си принос сега. В противен случай възниква въпросът трябва ли да получават този обществен ресурс и догодина“, каза още министърът.

Източник: trafficnews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина