Проф. Кантарджиев: Не плашим само, виждаме светлината в тунела на тази епидемия!

Автор: Виктория Петрова 4089
Проф. Кантарджиев: Не плашим само, виждаме светлината в тунела на тази епидемия!

„Не плашим само, правим и анализи. Изводите са, че мерките дават резултат, но и още са необходими усилия – да се спазват отстояние, хигиена и да не се събират много хора на едно място“, това посочи на сутрешния брифинг проф. Тодор Кантарджиев в отговор на критиците на Националния оперативен щаб.

Оказва се, че България върви към много добра тенденция за наваляне на заболеваемостта. Това става ясно от три научни индикатори, с чиито прогрес и настоящи стойности ни запозна проф. Кантарджиев.

Първият от тях е т.н. 14-дневна комулативна заболеваемост, тоест общия брой на заболелите за 14-те последни дни. 4,5 на 100 000 души е бил този показател за 2 април, т.е. общият брой на новите случаи между 20 март и 2 април. В началото на май е бил 10,7.

„Съвестните българки граждани спазват мерките и са адекватни, навременни и дозиране. От 10,7 сега сме 7,8 и имаме тенденция на намаляване на заболеваемостта“, посочи Кантарджиев.

На второ място е така важното и ориентир за всички страни - ефективно репродуктивно число, т.е. един болен колко души заразява.

„Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен“, напомни професорът и даде за пример и съпоставка грипа, който е с репродуктивно число 1,5 и магарешката кашлица, където - 1 заразява 17 души /неваксинирани/, т.е. числото е 17.

При коронавирусната инфекция, ако няма контрол – това число е средно. През последните две седмици репродуктивното число на коронавируса в България е около 1 /между 0,8 и 1,2/. В началото в България, това число е било около 1,7. В началото на май е било 1,17, а сега продължава да пада.  

„Когато това число е под едно, значи епидемията гасне. Ако обърнем това число 10 души да заразяват по-малко от 10 души. Това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия“, посочи Кантарджиев.

Той обаче подчерта, че това число е в силна корелация от изпълнението на противоепидемиологични мерки – дистанция, маски, дезинфекции.

Времето на удвояване на случаите също е важен индикатор. В началото на епидемията в България – времето за удвояване е 10 дни, след до е станало 12 дни, а днес вече времето за удвояване на случаите е над 1 месец.

"120 000 карантини имахме, представяте ли си какъв ресурс от гранична полиция, РЗИ и всички контролиращи карантината … ако ги нямаше тези мерки, щяхме да имаме броя в другите държави. Много се радвам колко много проби са направени и колко малко случаи на коронавирус имаме. Как в старческите домове почти вече нямаме случаи на коронавирус, нито в домовете", категоричен е проф. Кантарджиев. 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина