Проф. Кантарджиев: Случаите в следващите дни ще са около 200 на ден, след седмица ще паднат

Автор: Plovdiv Now 4578
Проф. Кантарджиев: Случаите в следващите дни ще са около 200 на ден, след седмица ще паднат

Очаква се случаите в следващите дни да са около 200 заразени на ден, а след седмица ще паднат. Това заяви проф. Тодор Канатарджиев по БНТ. Той се аргументира, че хората вече са взели едно наум за ситуацията и са започнали да изпълняват препоръките за спазването на мерките.

„Дори да са над 200 ще продължим да правим това, което правим –откриваме болния, а  РЗИ търси неговите контакти. Така се действа, откакто има медицина. Да обхванем контактните лица, да карантинираме и да задушаваме огнищата. Не сме допуснали големи клъстъри или да пламнат цели болници. Проблем е когато 10-15 души медицински лица се заразят за месец, тъй като освен легла ни трябват и лекари, които да ни лекуват”, каза професорът.  Той заяви, че премиерът продължава да се вслушва в съветите на Щаба достатъчно и обясни, че няма нито едно предприятие, което да е било затворено у нас заради COVID-19 в България. Причината е била икономическите връзки  с Китай и Западна Европа.

„Ние бяхме страната с най-добри навременни мерки, която допусна най-слабо разпространение. Да, сега сме сред първите 10 в Европа по повишена заболяемост,  но от държавите от нашия аршин  - съседи и прочие, в много балкански страни, разпространение на инфекцията 2-3 пъти повече”, каза членът на НОЩ.  Той отново обясни, че през октомври и ноември ще е най-опасно, ако не се овладее епидемията, тъй като тогава ще се смеси вирусът със сезонния грип.

Ще посрещнем – и пак да се повтаряме, каквито са мерки, такива и за коронавируса – октовмри и ноември характерни зачестят повишаване взимаме нямаме да допуснем, това е опасно. Големият брой повечето млади хора, нисък процент са в болницата, още тежко болни. Ако младите си се заразил може много тежко, ползвай си маската, тържествата на открито.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина