Проф. Кантарджиев: Преболедувалите трябва да изчакат поне три месеца и могат да си поставят само една доза ваксина

Автор: Plovdiv Now 6110
Проф. Кантарджиев: Преболедувалите трябва да изчакат поне три месеца и могат да си поставят само една доза ваксина

Ваксинацията у нас продължава, като още днес се очакват нови доставки на ваксини. 52 000 дози ще пристигнат от AstraZeneca тази вечер, а след това очакваме и 12 000 дози на Pfizer. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Според него, проблемът е на световно ниво, като той е получавал много обаждания от българи в чужбина, които искат да се ваксинират у нас, тъй като в страните, в които живеят има много голямо забавяне.

„Важна е първата доза на ваксината, именно тя прави обществен имунитет, втората с 10-15% повишава имунния отговор, тя се прави, тъй като има хора, които не реагират на първата доза. Оксфордската ваксина се поставя на 10-тата седмица втората доза, тя е много добра и на запад много я търсят, тук има недоверие, но то е породено от хора, които не разбират.  Мине ли през европейския регулатор, значи ваксината работи“, категоричен е професорът пред БТВ.

Според него преболедувалите трябва да изчакат поне три месеца, като могат да си поставят и само една доза от ваксината.

Според него не трябва да се ограничава движението на хората, които няма да се ваксинират.

„Трябва да се спазват правата на човека и не може да се ограничава един човек, който не е ваксиниран, това не е европейско“, каза още той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина