Проф. Кантарджиев: Настана сезонът на кърлежите, опашки се вият пред Центъра за заразни болести

Автор: Plovdiv Now 6422
Проф. Кантарджиев: Настана сезонът на кърлежите, опашки се вият пред Центъра за заразни болести

"Пред Националния център за заразни и паразитни болести вече има опашки от хора, особено в работните дни. Всеки носи в тоалетна хартия по едно кърлежче, защото някой му е казал, че е най-важно да се прегледа кърлежа. Това разбира се е важно за състоянието на кърлежа, но има малко отношение към здравословното състояние на ухапания." Това разказа проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на Нова телевизия. Повод за гостуването бе именно започналият вече сезон на кърлежите. По думите на лекара, случаи вече има в цялата страна. Важно е да се предприемат стъпки, които могат да ограничат по-нататъшни проблеми, след ухапването.

"Който е ухапан в градска среда, да приеме 2 таблетки доксицинклин. Ако е дете - азитомицин, по 10 мг на килограм. Това намалява вероятността да се разболееш", поясни той. Извън кръга на шегата Кантарджиев поясни, че изследването на кърлежа съвсем не означава, че той е предал, или пък не е предал, дадена болест на човека.

"Ако кърлежът има борелия, ви, казват, че не е сигурно дали сте се заразили. Ако няма, казват: ти за всеки случай дай кръв след 1 месец", заяви той. 

Според Кантарджиев тази година е била доста по-натоварена от предишните. 

През годината, доминирана от пандемията, професорът стана дядо. „Това е нещо, което си заслужава да доживееш. Наистина е голяма радост”, сподели той.

Проф. Кантарджиев разказа, че неговият баща е искал той да постъпи във военно училище. Предпочел обаче медицината.

„Татко беше лекар, съпругата ми беше лекарка, а и синът ми стана лекар”, добави той.

Относно „притеснителните” щамове на COVID-19, които върлуват в чужбина, проф. Кантарджиев призова тези, които се връщат от Гърция, например, да не се събират с много хора и да имат „едно наум”, че в тях може да е някой от по-трудните за овладяване варианти.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина