Проф. Кантарджиев: Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни, не спазват елементарни правила

Автор: Plovdiv Now 4926
Проф. Кантарджиев: Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни, не спазват елементарни правила

Пациентите с коронавирус, които имат лека или никаква клинична картина, заразяват по-малко хора. Това изтакна проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ. Той допълни, че вирусът е от групата заболявания, при които антителата не дават особена информация за състоянието на болния и дали той е бил в контакт със заболяването. 

Именно поради този факт, ефикасна ваксина би била тази, която предизвиква реакция на клетъчния имунитет, смята той. И допълни, че има съмнения относно ефективността на ваксината и това дали тя ще предпази хората за дълъг период от време или ще доведе само до по-леко протичане на заболяването. 

„Надценил съм самосъзнанието на сънародниците ни. Тенденциите са смущаващи, в последните осем дни имаме завишаване на положителните случаи. Това ме притеснява. Хората се заразяват заради неспазване на елементарни правила, особено да не се събират по много и на затворени места. Това ще донесе много негативни последици“, коментира той. Според него не може да става дума за повторно поставяне на КПП-та или затваряне на хората по домовете им. 

Той призова да се носят маски на закрити места и да се използват дезинфектанти, както и да се избягват събиранията на големи групи. 

„Тази инфекция е интересна. В човешкия организъм се образуват две огнища - в горните отдели на дихателната система и в белия дроб.  Най-вирулентната и смъртоносната част е в белия дроб, но вирусите там се разпространяват трудно сред други хора. Хората се заразяват от вирусите в назофаринкса, но те са по-малко вирулентни и там няма да устоят създадени мутации, които носят по-голяма смъртоносност. Това е обяснението за намаляване на силата на вируса,“ разкри той, позовавайки се на научни данни. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина