Проф. Кантарджиев: Достигаме до пика на епидемията само след няколко дни

Автор: Plovdiv Now 17233
Проф. Кантарджиев: Достигаме до пика на епидемията само след няколко дни

Достигаме до пика на епидемията само след няколко дни. Това съобщи проф. Тодор Кантаджиев в ефира на БНТ. Според него страната ни до момента стои много добре. Причина за това са и политическите решения, съобразени с препоръките на Оперативния щаб.

"Виждаме какво се прави в съседните страни, виждаме какво се прави в европейските страни. У нас мерките не били крути, но навременни. Ние сме с най-малко умирания. Притеснението е, че голямото пътуване по Великден може да обърне тенденцията. Затова сме нащрек. Забавена е пандемията, за да се подготви здравната система, която сега е много по-голяма, отколкото в началото на пандемията. Каквото можахме, направихме", подчерта той.

И при лекарите има паника при наличие на пациент с коронавирус, стана ясно от думите му. Когато бъде констатиран такъв пациент, се изследват всички пациенти в болницата с пневмония, контактните лица и персоналът със симптоми: болки в гърлото, хрема, температура.

Десетки хиляди души са поставени под карантина заради завръщане от Европа. Той посочи, че много българи са си дошли заразени от чужбина.

Вярна е тезата, че заразените у нас са повече от оповестените данни, но в това нямало нищо страшно, според професор Тодор Кантарджиев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина