Проф. Кантарджиев: На българина като кажеш, че е важно да се ваксинира, обикновено не го прави

Автор: Plovdiv Now 4631
Проф. Кантарджиев: На българина като кажеш, че е важно да се ваксинира, обикновено не го прави

Професор Тодор Кантарджиев е обнадежден от резултатите от руската ваксина.

„През последните седмици, руснаците са подобрили ваксината и предстои нова регистрация. Направили са я по-трайна.  Сериозно работят колегите, те имат опит, като вече са създали ваксина за Ебола. ЕС също сключи договор за ваксина и мисля, че до месеци ще има и у нас доставки“, каза Кантарджиев.

Според него още има много неизвестни – ваксината трябва да отговори на много въпроси - ще предпазва ли, колко години ще имаш имунитет, ще довежда ли до по-лека инфекция и т.н.

Професорът препоръча и да се направи ваксина за грип. Като точно сега е най-подходящото време и трябва да се направи от по-възрастните хора. Той подчерта, че една такава ваксина не предпазва на 100%, а намалява шанса да се разболееш и да имаш усложнения.

„На българина като му кажеш, че е много важно да се ваксинира, обикновено не го прави. Последните години, обаче наблюдаваме повече интерес към ваксинациите“, каза той в ефира на БНТ.

Той изрази надежда, да не се връщат отново ежедневните брифинги на националния щаб и заяви, че през ден се чува с проф. Венцислав Мутафчийски, като двамата обсъждат ситуацията в страната.

Кантарджиев коментира и предстоящата учебна година.

"Най-важно е как директорът на всяко училище ще реши проблeмите. Който е бил добър директор, добре ще се справи и с COVID. Учебната година започна в американски училища у нас, може да се видят добри практики. Съветвам майките за малко спокойствие. Трябваше да се върнат учениците при спазване на правилата с изключение на малкото дечица с имунен дефицит или които в момента са подложени на лечение. Не бива да се притесняваме чак толкова. За тези 9 месеца разбрахме доста за този вирус. Според мен за нагнетяване на напрежение е излишно. Заради една пандемия не можем да оставим децата без образование, хората без работа и да чакаме. За какво направихме тези прекрасни мерки пролетта? Чакаме ваксина. Това което беше важно - научиха се болниците да лекуват по-добре", каза той.

"Очакваме да стане по-малко смъртоносен вирусът. Когато вълната утихва, имаме висока смъртност. Ние сме държавата с най-висока обща смъртност по принцип", каза още Кантарджиев.

Той подчерта и колко е важно да не пипаме ръцете си с недезинфекцирани ръце.

"От няколко седмици една от световните лидери на диагностични апарати, американска фирма, предлага бърз тест за доказване на антиген - в рамките на 10 минути със задоволителна точност казва дали човекът е болен. Те ще могат да се използват в болници и училища защото това е сигурен начин. И в нашата страна ще ги има, нашата страна никога не е изоставала. Тестът не се предполага да е много скъп - десетина долара", добави още той.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина