Природонаучният музей кани „Да посрещнем пролетта заедно!“ на тридневен фестивал

Автор: Plovdiv Now 4096
Природонаучният музей кани „Да посрещнем пролетта заедно!“ на тридневен фестивал

За десетото издание на фестивала „Млада синя Земя“ организаторите отново ще останат верни на традицията, подкрепяйки детското творчество, вдъхновено от мечтите за една по-красива и синя Земя. Регионалният природонаучен музей в Пловдив работи методично в посока възпитание  и образование на деца и възрастни по теми като биоразнообразието, екологията, опазването на околната среда и консервационно значимите видове растения и животни. Човешкият фактор е главният и определящ настоящото състояние на екосистемите по света, затова всички разчитаме на идните поколения да възстановят изгубения баланс между човека и природата.

Като  участници във фестивала „Млада синя Земя“ деца и ученици от Пловдив имат възможност да покажат своите виждания по тези теми, да изразят себе си чрез изкуство и, разбира се, да бъдат наградени в съответните категории. Над 100 деца от 6 учебни заведения са подали заявления за участие в конкурсната програма, а за пръв път в историята на фестивала, най-силно представената категория е „Музика“. Поради големият интерес към музикалните изяви тази година екипът на музея осигурява професионално озвучаване за участниците. РИОСВ – Пловдив подкрепя фестивала с награден фонд и журиране на изпълненията. Жури в категория „Изобразително изкуство“ ще бъде художникът Цветан Узунов.

Другото ново и различно в тазгодишното издание на фестивала е участието  на партньори от екологични НПО, които ще се включат в празника с тематични работилници, игри и арт ателиета под надслов „Да посрещнем пролетта заедно!“. По този начин ще бъде приобщена по-широката публика, ще се стимулира екологичното мислене, съпричастността към проблемите на природата и ще бъде предоставена важна и интересна информация за биоразнообразието в страната. Тези допълнителни занимания ще се проведат в парк „Дондукова градина“ на 20 и 21 април, не са на конкурсен принцип и са отворени за всички, желаещи да се забавляват.

И в трите дни програмата започва от 11:00 и приключва в 16:00, а на 22.04.2019 - Световния ден на Земята в 16:30 фестивалът ще бъде закрит с награждаване на най-добрите произведения и изпълнения в конкурса.

20 април (събота)  11:00 – 16:00  - Зелени Балкани ще подготвят Арт ателие и няколко игри, свързани с видовото разнообразие на сушата и в Черно море, за да могат малките и големи участници да научат повече за нашата уникална природа! /Игри „Хранителна верига“, „Познай кой се обажда!“ (игра за разпознаване на звуци на бозайници и птици), „Какво има в морето“ (биоразнообразие и заплахи в Черно море). За най-малките ще има арт ателие за рисуване и работилница за маски./

21 април (неделя)  11:00 – 16:00 - Партньорите от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) са подготвили забавни работилници и игри за птиците, с които ще заинтригуват участниците от всички възрасти.

11:00 – 14:00 - Част I - Посетителите ще могат да се включват в работилници за изработване на оригами на птици, хранилки за птици и птици от прежда.

14:00 – 16:00 - Част II - Образователни игри и занимания за малчугани и порастнали, Викторина за птиците.

 21 април (неделя)  11:00 – 12:30 / 13:30 – 16:00 -  Българска фондация Биоразнообразие ви канят да участвате в творчески и образователни работилници за деца и родители  „Поиграй си с климата“.

11:00 – 12:30 - „Определители за облаци“ - работилница за бъдещи метеоролози.  „Да нахраним пеперудите“ - работилница за хранилки за пеперуди. 

13:30 – 16:00 - „Да си посадим растение“ – полева работилничка за засаждане на „наши растения“. „Надпревара с климата“ – голяма настолна игра, подходяща за всички възрасти.

Куиз шоу за опасните изменения в климата - предизвикателни въпроси за по-големите участници, чрез верните отговори на които ще демонстрират своите знания по темата.

22 април (понеделник)  11:00 – 16:00 - Конкурсна програма за младежи от Пловдив – „Изобразително изкуство“, „Музика“, „Танц“, „Млад изобретател“.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина