Причини да хапваме шамфъстък - малко калории, много протеини

Автор: Plovdiv Now 7049
Причини да хапваме шамфъстък - малко калории, много протеини

Шамфъстъкът е ядлива зелена ядка, която представлява плод на ниско храстовидно дърво, обвит от черупка. Освен, че представлява вкусно лакомство, тази ядка се използва в кулинарията и по-конкретно в сладкарството. Някои от по-известните десерти, които съдържат шамфъстък са баклава, халва и сладолед. Ядката, освен с лесно разпознаваемия си вкус и зелен цвят, носи и множество ползи за здравето. 

1. Малко калории, много протеини
Шамфъстъкът е пълноценна храна, която може бързо да засити след ядене на малко количество. Ядката има ниска калорийна стойност в сравнание с другите ядки и носи полезни мазнини, характерна черта за голяма част от тях. Шамфъстъкът съдържа високо количество протеини – в 100 грама шамфъстък има 14 грама протеини

2. Антиоксиданти
В сравнение с други ядки и семена, в шамфъстъка се съдържат значително по-високо количество антиоксиданти. Тези вещества предпазват организма от състояния като хронично възпаление и рак. В него се намират антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които имат и други функции, освен тези на антиоксиданти. Те могат да предпазят увреждания на очите от синя светлина и да поддържат доброто зрение. Полифенолите са най-ясно изразените антиоксиданти в шамфъстъка и помагат за предпазване на организма от ракови и сърдечносъдови заболявания.

3. Витамини и минерали
Освен мазнини, в шамфъстъка се съдържат други полезни хранителни вещества като витамин В6 и калий, които имат редица здравословни ползи за организма. Витамин Б6 подпомага регулирането на кръвната захар в организма, както и образуването на хемоглобин, необходим за кръвоносната система молекула. Калият подсилва организма като регулира сърдечния ритъм и спомага за правилната функция на мускулите и нервните вериги.

4. Фибри
Чревната микрофлора в организма има множество спомагащи функции за метаболизма. Разнообразието от полезни бактерии в нея служат за подсилването ѝ. В шамфъстъка се съдържат фибри, които са добре дошли в храносмилателната система и могат да служат като пребиотици за бактериите в чревната микрофлора. Фибрите от шамфъстъка могат и да се преобразуват в полезни мастни киселини, които намаляват риска от нарушения на храносмилането.

5. L-аргинин
Това е аминокиселина в шамфъстъка, която след консумация се превръща в азотен оксид. Това вещество играе важна роля в процеса на разширяване и стесняване на кръвоносните съдове, още наречен вазодилатация.  Изследвания сочат, че яденето на шамфъстък подобрява здравето на кръвоносните съдове. Правилната функция на кръвоносните съдове помага при кръвообръщението, което има значение за много други процеси в организма. 

Източник: Puls.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина