Президентът в Парламента: Моментът е исторически. Българите ясно заявиха своята воля

Автор: Plovdiv Now 5343
Президентът в Парламента: Моментът е исторически. Българите ясно заявиха своята воля

"След два месеца тежка дискредитация, мисля, че всичко е направено и диагнозата на такова управление е окончателно поставена. Очакваме от българския парламент да не влиза повече в обслужваща роля. Да не скверни парламентаризма с неграмотни предложения за Нова конституция, които имат единствено за цел да спасят настоящото управление. Не липсата на нова Конституция, а подриването на устоите на обществеността и корупция са проблемите", това заяви от трибуната на Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон президентът Румен Радев.

Той произнесе словото си пред почти изпразнена зала, след като депутатите от управляващите партии напуснаха местата си, когато думата взе Радев. 

"Моментът е исторически. Българите ясно заявиха своята воля за искания на оставки - на правителството и на главния прокурор. Честни избори и ново управление са единствената възможност. Тези оставки са неизбежни. Когато тези оставки станат факт, аз ви призовавам да прекратите всякакви опити на статуквото да измамят и да се бетонират чрез експертен кабинет. Това ще бъде единствен начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази кризисна ситуация. Българския парламент е най-висшата институция и следва да бъде най-уважавана, но от това зависи от народните представители. Призовавам ви да не се съставя каквото и да е правителство в рамките на това Народно събрание", призова Румен Радев.

Той призова депутатите да не гласуват и промените в Избирателния закон, защото по думите му предложенията са "недопустимо отстъпление от правата на гражданите". 

Президентът използва трибуната да се обърне към протестиращите и полицията и апелира да не се допуска насилие и хората да не се поддават на провокации.

"Не можем да рискуваме да има ескалация на напрежението. Не може обаче да се действа чрез полицейски методи, когато политическото доверие е загубено, трябва оставка", подчерта отново той. 

Радев се обяви за промени, но поясни, че сегашното управление не е легитимно да ги прави.

"Трябва да има дебати и за промени в Конституцията и за превръщане на държавата ни в  страна с реално разделение на властите, върховенство на закона, премахване на олигархичните кръгове от управлението. Трябва да има дебати за създаване на условия за достоен живот на българите - заплащане, права. Хилядите хора отвън днес са доказателство, че е акумулирана огромна обществена енергия за промяна. В България се роди силно гражданско общество, което ще иска европейски живот, ще търси отговорност от властта", посочи Радев. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина