Президентът към МВР: Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в триъгълника на властта?

Автор: Plovdiv Now 3740
Президентът към МВР: Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в триъгълника на властта?

"Защо бяха допуснати провокатори с опасни средства в триъгълника на властта? Защо здравето и живота на полицаите бе изложен на риск има ли информация кои са тези хора, били ли са организирани, кой ги е изпратил? Защо органите на реда приложиха брутално насилие срещу граждани, част от тях, нямащи нищо общо с провокаторите? Защо има насилие срещу журналисти?", това бяха част от въпросите, които на открита среща за медиите днес президентът Румен Радев зададе на ръководните кадри на МВР и ДАНС - главния секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов, шефът на СДВР ст.к. Георги Хаджиев и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Въпреки, че Радев на няколко пъти изтъкна, че "2-ри септември" е бил ден на насилие и очаква отговори от отговорните за опазване на обществения ред, от Ивайло Иванов бе категоричен: "Не съм съгласен, че полицейските служители са извършили брутални действия". 

Иванов разказа, че днес е посетил един от ранените полицаи и обясни, че заради отвратителни атаки към униформените, в случая със самоделни взривни устройства, единият тестис на колегата му е силно пострадал.

"Защо е приложена брутална сила срещу протестиращите, ами защо те упражниха брутално насилие срещу полицаите, без те да ги предизвикват? Българската полиция не пази личности и партии, ние пазим институциите и гражданите. Мисля, че за 52 дни на протестни действия в страната, полицейските служители по най-категоричен начин показаха, че не взимат страна. Стремяха се да не се намесват. Бяха с каски и щитове, защото това са лични предпазни средства. Водометното оръдие не е използвано. И сутринта, и вечерта се видя насилието. Докато вечерта се чуваха взривовете на бомби, то сутринта не се виждате какво се случва в долната част. С извинение, сутринта полицаите бяха удряни с колове отдолу, хващаха ги за слабините...", това разкри Иванов.  

Той обясни, че много от дебатираните точки няма как да се изнесат данните, тъй като част от тях представляват класифицирана информация, а други касаят досъдебни производства, за които прокуратурата не е дала позволение за разгласяване на данни, но бе категоричен, че полицията е вършила работата си. 

"Никога не съм толерирал превишаването на пределите на полицейската сила. Винаги сме наказвали при установени нарушения от страна на полицията. Така и по случая с Евгени Марчев има наказани служители. Какво повече искате? Да си разстреляме ли", посочи Иванов.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина