Превръща ли се „надуването“ на цените на агнешкото в традиционен ритуал в пловдивските магазини?
Автор:
Plovdiv Now
13:00, 03.05.2025969
С наближаването на Гергьовденските празници все повече набъбва цената на традиционните хранителни продукти, които потребителят обикновено търси. И това като че ли е допълнение към всички стари традиции, които познаваме от бабите и дядовците си или от уроците в училище. Но дали тази година движението в цените няма да ни изненада и няма да станем свидетели на изненадващ обрат – храните около Гергьовден да се окажат по-евтини, в сравнение с тези около Великден?
В началото на април преди Великденските празници цените на агнешкото месо в магазините варираха между 25 и 29 лева за килограм, в зависимост от разфасовката и търговския обект. Във фермите цената на живо тегло бешемежду 9 и 12 лева за килограм, като се наблюдаваше леко увеличение спрямо предходната година.
Днес обаче, часове преди Гергьовден, се забелязва леко намаление в цената на килограм на агнешкото. Според изгодна оферта, публикувана в брошурата на една от големите вериги в Пловдив, месото ни излиза 20 лв./кг. при разфасовка 10 кг. на предна четвъртина. Също толкова ни излиза да я купим и в друга голяма верига. Ако предпочетем задна четвърт, то сметката ни на касите ще е с около 4 лв. отгоре, с колкото е по-скъп и изборът ни.
Макар и да е традиционно за трапезата по Гергьовден, агнешкото все пак не е сред предпочитаните за много от хората, затова и веригите са предвидили и алтернативни предложения. Например, промоция на свинско или грил-продукти. На щанда на една от големите вериги в Кючука нарязани свински вратни котлети се предлагат с 26% отстъпка и струват около 10 лв./кг. С 25% намаление пък са свинските шишчета от плешка с марината, които са на цена от 6 лв. за разфасовка от 420 гр. По-малка е промоцията на опаковките с кюфтета, карначета и наденички, които са с до 16% по-изгодни за потребителя.
Пред витрината за месо на същата верига беше застанал Захари Христов – пенсионер от 30 години, преди работил в завод.
„С годините ни излиза все по-скъпо да посрещаме гостите по Гергьовден. Жена ми е Гергана, зетят на голямата ми дъщеря и внука ми от малката са Георги. Представяте си за какъв празник говорим. Трябва и подаръци да им вземем, няма как. Храната е важна, но с тези увеличения почти не остават пари за хубави подаръци. Накрая им даваме по 20 лв., за да си вземат нещо. Пък то какво ли ще могат да си купят, навсякъде е скъпотия,“ – възмутен е Христов. Въпреки трудностите обаче гледал да запази усмивката си.
Цените на зеленчуците също били доста „надути“ според мъжа, макар вниманието да се насочва в скока при месото. Много по-евтино излизало да се отиде на пазар, не защото цените са по-ниски, а защото стоката била по-добра.
„Имаше период, в който избирахме според цената. Сега навсякъде е еднакво скъпо, избираме според качеството. Така като гледам, май и качеството започва да става еднакво зле навсякъде, което не е добре,“ – допълва още Христов.