Престъпна кариера! Един от заловените с америций бил арестуван след наркосхема и побой над полицаи

Автор: Plovdiv Now   570
Престъпна кариера! Един от заловените с америций бил арестуван след наркосхема и побой над полицаи

Незаконното държане на радиоактивен америций далеч не е първото криминално провинение на Васко Асенов, който е последният от заловените за търговия с опасния химичен елемент. Преди дни той и още двама бяха арестувани след голяма акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово. Първоначално бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже - Росен Димитров от Карлово и Боян Зеленков от Първенец.  Ден по-късно към това производство бе привлечено като обвиняемо и другото лице - Васил Асенов, в чийто двор в Пловдив разследващите са открили още една от плочките, скрита в тухла. Така общата бройка на радиоактивен америций се е покачила на 81 плочки. Срещу него обаче към този момент има повдигнато обвинение само за държане на въпросните плочки без нужното разрешително.

“Трите лица се познават, тези пластини са придобити от лице, живеещо в Сопот. Установи се , че това лице има присъда от 2009 година за придобиване и държане на такива пластини”, разказа прокурорът по делото. Той търпял присъда от на 1 година и 10 месеца затвор, защото е държал без разрешително източник на йонизиращо лъчение. Разследващите са установили, че това лице през 2018 година е починало. Един от задържаните е разказал , че е бил помолен от починалия да ги крие, но след смъртта му е решил  продаде радиоактивните плочки. Така и другите двама се сдобили с опасния радиоактивен елемент. 

По информация на TrafficNews през 2012 година, Васко Асенов е търпял присъда за разпространение на наркотични вещества, а арестът му е бил зрелищен.  По време на операцията срещу него, двама полицаи от отдел Криминална полиция са били нападнати в пловдивското село Златитрап. Инцидентът става по обяд, след като полицейските служители тръгват по сигнал за наркосреща между Асенов и софиянци. Те се насочили с автомобила си в крайна ромска махала на селото.

При опит да задържат 43-годишния тогава Васко и помагача му, полицаите срещат група от роми, които излизат с дървени колове и пръти в подкрепа на наркопласьорите. Шофьор на камион „МАН” дори се бе опитал да прегази двамата криминалисти.

В схватката единият полицай произвел предупредителен изстрел със служебния си пистолет, който му бил отнет насила от групата побойници. Минути по-късно пристигнали и екипи на сектор „Специализирани полицейски сили” и от градските районни полицейски управления и се притекли на помощ на колегите си. В ареста тогава са били задържани над 10 лица, имащи отношение към посегателството над полицаите. По-късно при проверка на махалата е било иззето и голямото количество наркотици. Така Васко Асенов също е попаднал в ареста и е излежал присъдата си за разпространение на наркотици.

Единият от полицаите е бил  настанен в болница с комоцио и счупена раменна лопатка без опасност за живота, а колегата му е с охлузни рани по главата и ръцете.

Към този момент Васко Асенов е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

 Още по темата:

Търговците на радиоактивния америций искали по 5 000 евро на плочкаИзотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба, коментира шефът на ДАНС Пламен Тончев

Радиоактивният америций не е продаван на черния пазарВсички метални плочки са иззети и обезопасени

Повдигнаха обвинение на още един за търговия с радиоактивния америций в ПловдивОчаква се утре прокуратурата да поиска от съда да определи срещу замесените най-тежката мярка за неотклонение

Починало лице от Сопот предоставило преди години плочките америций на задържанитеСъдът реши заседанието да протече при закрити врати заради секретни материали в кориците по делото

Оставиха в ареста търговците на радиоактивния америций ВИДЕОТримата бяха задържани след голяма акция на ДАНС и ГДБОП в Пловдив и Карлово

 

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина