Препълнени болници, недостигащи легла и обикалящи с часове линейки в опит да открият място за пациента

Автор: Plovdiv Now 5434
Препълнени болници, недостигащи легла и обикалящи с часове линейки в опит да открият място за пациента

Препълнени болници, недостигащи легла и обикалящи с часове линейки в опит да открият място за пациента - познатата картина от пиковете на предишните COVID вълни се повтаря.

Това установява проверка на "24 часа" сред болниците в страната, а потърпевши разказват и за премеждията на близките им да получат медицинска помощ. 

Сигнали до институциите обаче никой не е подавал, а за отделните случаи здравният министър Стойчо Кацаров разбирал от медиите.

Необорудвани легла, на които няма как да настанят болен в по-тежко състояние, запълнен и дори надхвърлен капацитет, недостигащ и изтощен персонал са сред основните причини, които затрудняват приема на болни.

Това важи особено в болниците, в които се приема и голяма част от останалата патология, включително спешните случаи, като столичната УМБАЛ “Света Анна”.

Там при капацитет от 160 легла, 16 от които интензивни, в четвъртък са лекувани 168 COVID болни. Слагат се повече легла в стая, което е некомфортно и за самите болни, но целта на медиците е да връщат по-малко хора. От тези 168 ваксинирани са само 6 и нито един не е в интензивно отделение, посочват от лечебното заведение.

В момента там в COVID са преобразувани общо 5 отделения - инфекциозно, кардиологията, гастроентерологията, ендокринологията и пулмологията.

Въпреки усилията им обаче в сряда вечер там не успява да приемат 77-годишният Стефан Манев, който развива симптоми и тежка клинична картина само за ден. Той и съпругата му живеят в село близо до Елин Пелин. Първа симптоми проявява жена му - 72-годишната Соня Манева, която в понеделник си прави PCR тест и той излиза положителен.

До вторник вечерта Стефан не проявява почти никакви симптоми, но изведнъж започва да се влошава, разказва синът им Марин Манев. На линейка звънят в сряда вечерта, но поради състоянието и придружаващите им заболявания в болницата в Елин Пелин казват, че не могат да ги приемат.

Линейката тръгва към София и около 5 часа обикаля по болниците, в опит да се намери място за Стефан. За Соня по-рано успяват да намерят легло в Инфекциозна болница.

Обиколката им започва от Четвърта градска, за която от координационния център им казват, че има места. Докато стигнат обаче, са заети. Ситуацията се повтаря в “Света Анна”, “Александровска”, ИСУЛ, ВМА. Минават и през Втора градска, където легло има, но не и апарат за обдишване, поради което там не приемат по-тежки случаи. Накрая мъжът е приет в “Света Екатерина”, но през това време той допълнително се влошава и малко по-късно е интубиран.

След осезаемия натиск заповед за увеличаване на леглата в столичните болници издаде в петък директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. Първо такава имаше от 12 октомври - за 224 нови легла, сега към тях са добавени още 82, главно в големите държавни болници и някои по-малки частни.

Нито едно свободно място в интензивния сектор няма и във Варна, съобщиха от РЗИ. Нови легла обаче нямало да се разкриват.

504 от общо 719 легла за неусложнени случаи са заети в Пловдив. Запълнени са и 80% от интензивните легла. В областта могат да се разкрият още 386 места и така леглата да станат 1200.

С едва 94 свободни места за пациенти в средно и средно тежко състояние и 20 за интензивно лечение разполагат пък в Бургаска област. Там са разкрити в момента 329 легла във всички държавни и частни болници, от които 24 - интензивни. При нужда броят им може да се увеличи до 550, вкл. 28 интензивни, колкото в пика на втората вълна в края на 2020 г., уточняват от РЗИ.

109 от наличните 138 легла във Враца вече са заети. Капацитетът е само за 20 допълнителни.

По-спокойно е положението във Велико Търново, където все още са заети около половината легла - 175 от общо 268. Максимумът там са 299 легла плюс 22 интензивни, казва шефката на РЗИ д-р Евгения Недева.

Седем отделения в МБАЛ - Благоевград, вече са станали COVID, а хоспитализираните са 100. Има възможност за преобразуване на още едно отделение с около 20 легла. В реанимацията има 12 места и вече 10 са заети.

100% са пълни лечебните заведения в Разлог и Сандански, в останалите има по 5-6% свободни легла.

23 нови легла планират да разкрият в университетската болница в Стара Загора. Сега разполагат със 155, свободни са 32. Медицинският съвет там предлага във всички болници в областта да се заделят 20% от общия капацитет.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина