„От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ звучи на още 3 сцени в града

Автор: Plovdiv Now 4888
„От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ звучи на още 3 сцени в града

Нов български университет, който освен водещо образователно средище е и признат културен център се включва в едно от най-значимите културни събития в календара на 2019 година – Пловдив 2019, Европейска столица на културата, подкрепяйки няколко проекта в програмата. Това са фотографската изложба „Преоткриване на наследствата“, спектакълът „Премълчаното разказано“, спектакълът „Медея“ и проектът ,„От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“.

Проектът на професор Ева Волицер се докосва до древната и самобитна култура на сефарадските евреи, като част от многопластовото културно многообразие на Пловдив. Музикално-театралният мултимедиен спектакъл концерт „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ включва изпълнение на 20 автентични песни на езика ладино.

Това е езикът, говорен от сефарадските евреи, част от които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. Те носят със себе си духовното богатство на песните и приказките, които и до днес звучат на езика ладино в Пловдив. Преди всяка от песните ще звучи поетичният превод на български език. На специални екрани ще бъдат излъчвани картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов.

Еврейските песни на езика ладино, съхранен още от времето на Мигел де Сервантес, са песни за любовта, младостта, за трепетите на душата, за красотата; песни, пренесени от уста на уста през вековете, съпровождали живота на редица поколения.

Те ще бъдат представени на различни сцени в града. Първият концерт се състоя в  еврейския културен дом „Шалом“ на 14 март.  Предстоят още 3 концерта в Пловдив – в Културен център „Тракарт“ (16 април 2019 г.), Регионален исторически музей Пловдив (14 май 2019 г.) и в Читалище „Петко Р. Славейков 2008“ (8 юни 2019 г.).

Песните се изпълняват от Ева Волицер със съпровод от трима музиканти – Явор Желев – флейта, Виделин Джеджев – цигулка, Христо Нейчев – акустична китара. Художник – Яна Дворецка. Хореография – Таня Соколова. Те са автентични градски романси, обработени от акад. Николай Кауфман.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив -  Европейска столица на културата 2019 и е с вход свободен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина