Предложение: Да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

Автор: Plovdiv Now 9469
Предложение: Да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

Законодателна инициатива предвижда въвеждането на забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни. Текстовете са внесени от депутати на "Воля",а предложението им е отразено като промянав Закона за здравето, която вече мина на първо четене през Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Продавачите във всеки магазините вече са длъжни да изискват документ за самоличност на всеки, за когото се съмняват, че няма навършена 18-годишна възраст. Освен продажбата се забранява и закупуването и предоставянето по какъвто и да било начин на енергийни напитки на непълнолетни, информират от БГНЕС. Предложението предвижда и забрана такива напитки да се продават на по-малко от 50 метра от учебните заведения, с изключение на университетите.

Според проучване около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 такива напитки седмично. за една година у нас пък се изпиват около 19 млн. литра енергийни напитки. Това са само част от мотивите на вносителите на закона. Предстои забраната да бъде окончателно одобрена от депутатите. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина