Коледни заговезни се нарича денят преди Коледните пости - 14 ноември. Той се смята и за последния ден, в който може да се блажи - да се яде месо, яйца, млечни продукти.
Коледните пости започват на 15 ноември и продължават 40 дни до 24 декември, включително, когато празнуваме Бъдни вечер.
Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата (Великденския пост). Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.
По българска традиция, в нощта на Коледни заговезни на трапезата се слага пиле с кисело зеле, тиквеник с повечко орехи и пълнени чушки с боб. Лъжицата, с която стопанката е сипвала от блажното ядене, се скрива и не се пипа чак до Коледа, когато пак се хапва блажно. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.