Празници на Стария град - спектакли, музика, изложби и кино! Влюбени двойки ще си кажат ДА

Автор: Plovdiv Now 4840
Празници на Стария град - спектакли, музика, изложби и кино! Влюбени двойки ще си кажат ДА

Набрижава тазгодишното издание на Празници на Стария град в Пловдив. Палитрата от събития ще се случат в периода от 14 до 20 септември под мотото „ОТНОВО ЗАЕДНО”.

По традиция началото се поставя на Античния театър. Тази година празниците ще започнат с мащабния концерт-спектакъл „Българийо, аз тебе всичко дадох!”, съвместен проект с Фондация „Твоят дом е България”. С него ще се отдаде почит на забележителното дело и слово на народния поет Иван Вазов и по повод 170-тата годишнина от рождението му.

Античната сцена ще посрещне над 150 изпълнители като Гвардейския духов оркестър, солистите от Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

Дворът на къщата, в която се съхранява постоянната експозиция на Златю Бояджиев, също ще бъде в музикална сцена. На 15 септември там ще се изявят лауреати от изданията през годините на S’cool Rock Fest.

На 16 септември пък предстои концерт на ИНТРО, а на 17 септември в Стария град ще гостува хитовата група JEREMY.

По традиция ще бъдат обособени специални хранитени зони с вкусна традиционна българска храна, разнообразна кухня, сладки и сладоледени щандове, вино и бира.

В празничната седмица ще гостува и изложба с карикатурите от легендарния сборник на Радой Ралин „Люти чушки”, която се осъществява в партньорство с Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово. Ще бъдат отбелязани и 95 години от рождението на Борис Димовски.

С излъчването на филма на Георги Тошев „Георги Парцалев - Хамлет от град Левски“ ще бъде почетен актьорът, обичан от поколения българи. Театрална комедия ще се играе в двора на къща „Хиндлиян”. Ще има изложби. Като част от националния проект „Аз съм българка!”  красиви дами ще дефилират по калдъръма на Стария град, облечени в традиционни народни носии.

Отново ще се оживи емблематичното Небет тепе с кино на открито на 18 и 19 септември с филмите „След края на света“ и „Завръщане“.

Пловдивчани и гости ще научат интересни факти за историята на Цар Симеоновата градина чрез документална фотоизложба там. Поредица от събития ще се случат пък като част от Европейска седмица на мобилността - сутрешни спортни занимания на открито на Римския стадион на Филипопол.

В Европейски дни на наследството, които през 2020 година са под мотото „Наследство и образование”, артистично-образователни ателиета ще отворят врати за деца на различни локации, обединени в цикъла  „Отново заедно - училище в музея”. Ментори ще са специалисти от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и художници.

В къща „Недкович” ще бъде показана колекция порцелан от богатия фонд на ОИ „Старинен Пловдив”.

През Празниците на Стария град ще бъде спазена традицията „Море от любов в Стария град”-  съвместната инициатива с ОП „Радостни обреди”. Няколко влюбени двойки ще си кажат заветното ДА край фонтана на улица „Съборна” на 19 и 20 септември.

Всички събития са с вход свободен и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина