Празник в Българската армия! Отбелязват деня на свързочните войски

Автор: Plovdiv Now 10089
Празник в Българската армия! Отбелязват деня на свързочните войски

Българската армия и Министерство на отбраната отбелязват на 25 септември Деня на свързочните войски, чието предназначение е установяване и поддържане на устойчива връзка за непрекъснатото управление на войските.

В България Свързочните войски влизат в състава на всички видове въоръжени сили и родове войски. Организират радио- и радиорелейна, проводна, тропосферна, фелдегерско-пощенска, сигнализационна връзка, както и изграждат компютърна комуникационна система.

Първото свързочно подразделение на Българската земска войска се създава на 13 септември 1878 г., като от начало са част състава на инженерни войски(тогава инженерните дружини). През ноември 1943 г. инженерно-свързочните войски в Българската армия са разделение на два отделни рода войски – инженерни и свързочни и официалният празник става 25 септември. Разлика от 12 дена – точно толкова колкото е и разликата между двата календара григориански и юлиански. От 1 септември 1997 г. към състава на Свързочни войски са включени и органите по автоматизация на управлението на войските.

От 1998 г. 25 септември се отбелязва като празник на Свързочните войски и органите за информационно осигуряване в българската армия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина