Посрешнахме и изпратихме Рождество. Сега започваме да мислим за менюто в Новогодишната нощ, ако ще празнуваме в домашни условия и имаме ангажимент към трапезата.
Предлагаме ви рецепта за празнична пита, която също може да бъде с паричка. Докато погачата на Бъдни вечер задължително трябва да е постна, това не важи за тази на Нова година.
Необходимите продукти са: мая - 30 грама жива, прясно мляко - 400 мл, олио - 3 с.л., яйца - 3 бр., сол - 1 с.л., захар - 2 с.л., брашно - 1 кг, сусам - за поръсване, маково семе, масло - за намазване.
Приготвяне:
В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята със 1 с.л. захар и се оставя да шупне. Пресява се брашното в купа, сипва се бухналата мая, добавя се останалото прясно мляко, олиото, захарта, солта и яйцата, като се отделя един жълтък за намазване. С вилица се загребва от брашното, докато стане топка тесто.
Меси се 5 минути и се покрива с фолио, за да втаса за 40 минути. Готовото тесто се разделя на две топчета. Първото се разточва на кръгла кора с размера на тавата в която ще печем и се поставя върху хартия за печене. Второто се оформя на 8 еднакви топчета, които се нареждат по периферията на основата.
С нож се срязва средата на основата на 8 триъгълни парчета, всяко връхче се обръща върху топчето тесто, а в средата поставяме чашка, за да се оформи отворът. След 15 минути се намазва с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко и поръсваме със сусам и маково семе.
Печем в загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути до хубав загар. Изважда се, намазваме с масло и поднасяме.