Православната църква отбелязва Петдесетница - рожденият ден на Христовата църква

Автор: Plovdiv Now 10336
Православната църква отбелязва Петдесетница - рожденият ден на Христовата църква

Православната църква чества днес един от най-големите християнски празници – Петдесетница. Според богослужебния календар той съвпада с 8-та неделя след Пасха (десетият ден след Възнесение Христово) и е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите (Деян. ап., гл. 2). От православно догматическо гледище със слизането на Светия Дух над апостолите се ознаменува завършекът на изкуплението на човешкия род от Богочовека Господа Иисуса Христа.

Тъй като по време това съвпада с петдесетия ден след еврейската Пасха и старозаветния празник Петдесетница, още от дълбока древност Църквата е установила и тържествено празнува през вековете новата, духовна, християнска Петдесетница.

За християнството от всички изповедания – православие, римокатоличество и протестантство – Петдесетница е обявена за рожденият ден на „едната света, съборна и апостолска Църква” .
Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай.

Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

По повод светлия църковен празник във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена празнична Света Литургия.

Според народните поверия на този ден рано сутринта се ходи на гробищата. Стои се върху орехови листа, с вярата, че можем да видим мъртвите.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина