Православната и католическата църкви почитат днес млада мъченица на християнството

Автор: Plovdiv Now 6050
Православната и католическата църкви почитат днес млада мъченица на християнството

На 7 юни Православната църква почита паметта на Света мъченица Валерия. Днес имен ден празнуват всички с името Валери и Валерия, както и техни производни.

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, когато все още са се извършвали жертвоприношения. Светицата заедно с приятелките ѝ Мария и Кириакия решават да се отрекат от фалшивите идоли и да се опълчат срещу езическите ритуали.

Младите жени бягат от града и се отдават на строг пост и молитва към християнския Бог. За отказа им да се кланят на идолите разбрал управителят на града, който искал да ги принуди да се отрекат от Христос.


Валерия, Мария и Кириакия се укривали в малка къща, постели и редовно се молили за унищожението на идолите, за да не се извършват вече езическите ритуали по жертвопринушения.

В католицизма също има канонизирана светица на име Валерия, като католиците също почитат паметта ѝ на днешния ден. Тя е известна като света Валерия Миланска. Католическата света Валерия е родена в Милано и е убита от войници, защото е помагала при християнските погребения, след като приела християнството.

Тя е била дете на богато семейство и е омъжена от родителите си за свети Виталий. Ражда му синове с имената Протосий и Геврасий.

Заловена е от римските войници, докато помагала за поредното християнското погребение и е била обезглавена пред Колизеума. Тялото ѝ е открито години след убийството ѝ и погребано по християнски обичай в катедралата Свети Себастиян.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина