Правителството ще разшири обхвата за безлихвените кредити, за да стигнат до повече хора

Автор: Plovdiv Now 3849
Правителството ще разшири обхвата за безлихвените кредити, за да стигнат до повече хора

„Кредитите едва сега излизат на пазара, говоря в частност за схемата до 4500 лева /б.а. за физически лица/. Досега се бяха включили 4 банки, сега станаха 6, а очакваме 12 да станат. Неуместно е да даваме оценки, предвид че сме още в началото", това обясни вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос по отношение на безлихвените кредити, гарантирани през Българската банка за развитие. 

Той допълни, че по справка към сряда 13 май, 2200 души вече са взели такива кредити. Става дума за мярката за безлихвени кредити до 4500 лв. за лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, без такси, комисиони и неустойки по кредитите. Общият бюджет по нея е 200 млн. лв.

По повод критика от хората, че условията по мярката са прекалено рестриктивни и реално нуждаещите се не могат да се възползват, тъй като не отговарят на изискванията, Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов обясниха, че в момента се работи по прекрояване на регламента.

"Условията и самите мерки са кроени бързо, но ако види някоя банка, че не достига целевата аудитория, може да бъдат променени условията", обясни Дончев. 

Караниколов съобщи, че тази седмица е проведена среща с представителите на банките, на която са обсъдени и тези проблеми.

"Вярно е, че има различни случаи и хипотези, но към момента ББР има инструкции за разработка на допълнителни правила, така че по-широк кръг от граждани, които са засегнати от икономическите последствия от COVID-19, да могат да се възползват. Държавата гарантира тези пари, така че трябва да стигнат до хората", посочи Караниколов. 

Ето условията за допустимост към момента: 

За лица на трудов договор:

  • лицето преустановява полагането на възмезден труд за своя работодател и е в неплатен отпуск, единствено поради пандемията/извънредното положение;
  • лицето е страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца, преди излизането му в неплатен отпуск;
  • лицето не получава възнаграждение по други трудови правоотношения;  
  • лицето има отработени поне пет работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск.

За самоосигуряващи се лица:

  • лицето е прекъснало дейността, която извършва като самоосигуряващо се лице и/или търпи поне 20 % спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите му през първото тримесечие на 2019 г., единствено поради пандемията/извънредното положение;  
  • лицето не получава възнаграждение по други правоотношения.

Общи изисквания:

  • да са платени осигурителните вноски
  • лицето ще възобнови упражняването на своята дейност, респективно ще се върне на същата работа, след прекратяване на неплатения отпуск.
КАКВО ВКЛЮЧВА МЯРКАТА:

ББР поема гаранционен ангажимент по отношение на главниците по предоставени по Програмата кредити като:

  • Всяко Правоимащо лице има право да заеме до 4 500 лева, чрез сключването на три отделни договора за кредит с една и съща търговска банка, всеки от по 1 500 лева или чрез сключването на един договор, в който сумата се усвоява на траншове, с максимален размер на транш 1 500 лева;
  • Редовният лихвен процент по кредитите е 0 (нула);
  • Във връзка с обслужването на кредитите не се дължат такси комисиони и неустойки;
  • Правоимащите лица не осигуряват обезпечения, като условие за отпускането на кредитите;
  • Кредитите са с максимален срок на издължаване до 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период;
  • Кредитите се издължават след изтичането на гратисния период, на вноски, чийто размер и брой се определят между търговската банка и Правоимащото лице;
  • Правоимащото лице има право на предсрочно погасяване на дълга без да дължи такса/комисиона за това;
  • За кредит по Програмата може да се кандидатства до 31.12.2020 г. в избраната банка-партньор.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина