Правителството прие Наредбата за твърдите горива за отопление

Автор: Plovdiv Now 27395
Правителството прие Наредбата за твърдите горива за отопление

Министерският съвет прие на свое заседание днес Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление, условията, реда и начина за техния контрол. Прилагането на изискванията на наредбата ще допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух и защита здравето на населението от вредното въздействие на наднорменото замърсяване на въздуха чрез използването на по- качествени твърди горива за битово отопление.

С наредбата се въвеждат норми за допустимо съдържание на сяра, пепел и влага във въглищата и брикетите за битово отопление. Въвеждат се изисквания за пакетиране и етикетиране на твърдите горива. Определя се редът за оценяване на съответствието с изискванията за качество от лицата, които пускат на пазара твърди горива. Определят се условията, редът и начинът за контрол на качеството на тези горива, както и условията и редът за унищожаване или безвъзмездно предоставяне на арбитражни проби от твърди горива или отнети в полза на държавата твърди горива.

Контролните функции по прилагането на изискванията на наредбата ще се осъществяват от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Приемането на наредбата е част от последователната държавна политика за подобряване качеството на въздуха и адресиране на проблема с високите нива на емисии на фини прахови частици от битовото отопление на твърди горива. Мярката е и в изпълнение на Решение на Съда на Европейския съюз С-488/15 от 5 април 2017г., с което България бе осъдена за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Заложена е и в наскоро приетата от Министерския съвет Национална програма за подобряване качеството на въздуха 2018 - 2024г.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина