Пожарите край Пловдив през лято 2024: С невиждани мащаби, равносилни на бедствия

Автор: Plovdiv Now   1501
Пожарите край Пловдив през лято 2024: С невиждани мащаби, равносилни на бедствия

Малко на брой пожари, но с невиждан мащаб. Това е равносметката на пловдивската пожарна за изминалото лято, представена от директора на РПБЗН  - старши комисар Васил Димов. Той даде старт на ежегодната „Седмица на пожарната безопасност” под тепетата.

Както медията ни разказа, тежка техника бе позиционирана на площад  „Стефан Стамболов”. Малки и големи прииждаха на площада, за да се докоснат до тежката техника и да се качат на спасителната стълба. Интерес сред малчугани бе огънят, който сами изгасиха с пожарогасител пред фонтана.Вой на сирени огласи Главната на Пловдив! Огнеборци „гасиха” пламъци пред Общината ВИДЕОЗапочна „Седмицата за пожарна безопасност" под тепетата

Пред репортери, директорът Димов обясни, че броят на пожарите се е запазил спрямо предходните години, но за сметка на това мащабите са били в пъти по-големи. Като причина комисарят посочи високите температури и сухото време.

„Тази година много по-рано започнаха екстремните събития и инциденти. Статистиката показва, че броят на произшествията не се е увеличил, но за сметка на това броят на мащабните инциденти е нараснал . Тоест мащабите на пожарите са били много по-сериозни. За кратко време те се разрастваха и се превръщаха в бедствия”, заяви пред медии старши комисар Васил Димов. Той добави още, че засушаването оказва влияние върху обстановката и през септември, като интензивните излизани на екипите продължава и към този момент.

Като пожари, с най-голям мащаб през изминалото лято, а и от началото на годината безспорно са били тези в общините Калояново, Карлово и Хисаря. Това се е оказало и най-голямото изпитание за огнеборците под тепетата, смята директорът.

„И трите пожара се застъпваха и изискваха много голям ресурс. Не само наш, но и на много институции”, каза ст. комисар Димов.  По думите му става ясно, че най-добрият начин за справяне с тежките пожари е превенцията и правилно прилагане на санкциите за нарушителите", каза Димов.

„Ефективното прилагане на санкциите е основният проблем.Много малко са случаите, при които е установен извършителят. Имаме текстове в Наказателния кодекс, които не са никак леки, но въпросът е самото ефективно налагане на санкции. Превенцията трябва да бъде засилена. Всеки един трябва да бъде отговорен”.

Във всяка една кризисна ситуация през изминалото лято, редом с пожарникарите бяха и доброволците. „Никога не са излишни доброволци”. Така директорът отговори на въпроса дали има нужда от помощ. Освен това той засегна и темата за недостига на огнеборци, както и амортизираната техника.

„Нашите щатове никога не са били достатъчни в сравнение с други институции.Имаме около 4-5% недостиг. Ние трябва да отчитаме много процеси – миграция, индустрия. Пловдив се развива с много бързи темпове и ние – Пожарната в Пловдив, трябва да търсим бързо решение за адаптация към тези процеси. Техниката също никога не ни е достатъчна. Тя е много важна за нас, да е надеждна . В лицето на Главна дирекция се прави всичко необходимо да бъде доставена нова техника, такава очакваме през идната година"„ заяви ст.комисар Васил Димов. 

Големите горски пожари, които застрашиха животите на много хора и тяхното имущество - това са инцидентите, които са били най-голямото изпитание пред пловдивските огнеборци. Големият пожар край Царацово също е бил от мащабните инциденти, дал отпечатък върху лятото на 2024 година.

Още два пожара в Пловдивско! Вили изгоряха край Калояново, огън обхвана гора край СтрелчаНа терен има е тежка транспортна техника

Пожарът в Пловдивско се разраства, обявиха бедствено положение в община Карлово30 къщи са изгорели

Прокуратурата разследва пожара край Царацово, срокът е двумесечен

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина