Повече деца в първите групи на градините в Пловдив от есента

Автор: Plovdiv Now 3809
Повече деца в първите групи на градините в Пловдив от есента

Общинските съветници приеха предложението на кмета Здравко Димитров да увеличат до 30 децата в първа група на детските градини за учебната година 2020/2021. Промяната беше приета с 36 гласа за, 4 въздържал се и 0 против.

До решението се стигна след като данни от проведеното първо класиране показаха, че в някои райони се наблюдава недостиг на места, което е предпоставка за повишаване на родителското недоволство и нарастване на социалното напрежение.  

С взетото решение на днешния Общински съвет ще бъдат удовлетворени молбите за прием на родителите.

„Благодаря на общинските съветници, че приеха предложението ми за увеличаване на децата в първа група, защото това ще даде възможност на семействата, чиито деца не са успели да се класират, да бъдат приети в детска градина“, заяви кметът Здравко Димитров по време на днешната сесия в Общинския съвет. Градоначалникът добави още, че ще спази обещанието си за изграждането на 12 нови детски градини в Пловдив. „За децата и възрастните няма да щадим средства“, коментира той.

Става въпрос за 61 деца, които са останали извън приема, заради липса на място. Недостиг има само в 3 района – „Западен“ 11, „Централен“ 20 и „Южен“ 30. Във всички останали райони са осигурени места като в „Източен“ има 100 свободни места. Засега няма опасност групите да се препълнят, защото средната заетост в първа група е 17,7 деца.

Увеличението на броя на децата се прави за втора поредна година с решение на местния парламент. През септември миналата година се наложи да бъде гласувано завишение от 22 на 30 за първа възрастова група.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина